Tippek tabletták és gyógyszerek beadásához macskájának

SZERZŐ:
perces olvasás

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Betegnek lenni nem jó móka, különösen akkor, ha gyógyszert kell szednie ahhoz, hogy jobban érezze magát. Ez szőrös barátai esetében sincs másképp. Akár betegség, akár allergia miatt, a macskáknak néha gyógyszerre van szükségük egészségük helyreállításához.

Használja ezeket a hasznos tippeket arra vonatkozóan, hogyan adjon macskájának tablettát, hogy a folyamat mindkettőjük számára kevésbé legyen stresszes, és segíthessen nekik a jobb közérzet elérésében.

A macska kézben tartása

Egyes macskák számára már a puszta kézben tartás is stresszt okozhat. Óvatosan közelítse meg a macskát, gyengéd és nyugtató hangon beszéljen hozzá, miközben felemeli. Ha megtámasztja a lábait, hogy ne lógjanak szabadon, akkor kedvence kényelemben és biztonságban érezheti magát.

Hogyan adjunk macskánknak tablettát

A macskák számára készült gyógyszerek sokszor tabletta formájában kerülnek forgalomba. Mikor gyógyszert vesz a kezébe, mindig jusson az eszébe: a macskák okos lények, akik nem veszik jó néven, ha változtatnak a bevett szokásaikon, és nem fogják megkönnyíteni a dolgát. A kutyával ellentétben, aki boldogan lenyeli a finomságba rejtett tablettát, a macskát nyugodtan, de előrelátó módon kell megközelítenie.

 

Ha együttműködő macskája van, próbálja meg a tablettát közvetlenül a szájába helyezni. Ne dobja a tablettát a szájába, mert ez fulladásveszélyt jelenthet (vagy egyenesen visszaköpi azt Önre!). Kínáljon neki egy tál friss vizet, hogy leöblítse.

A „Húsgolyó"

Egy másik módszer, amellyel macskájának tablettát adhat be az, ha észrevétlenségre törekszik. Kezdje azzal, hogy elrejti a tablettát a macska megszokott eledelébe a macska szokásos tálkájába. A nedves vagy félnedves macskaeledel a legjobb, de ha a macskája csak száraztápot eszik, akkor ezúttal a tabletta bevételéhez adhat neki egy kis nedves eledelt, így a kezelés izgalmas csemegézéssé válik.

 

Ha a macska nem eszi meg a macskaeledelbe rejtett tablettát, megpróbálkozhat olyan „emberi” ételekkel is, mint például a tonhal. Mindig egyeztessen ezért állatorvosával, mielőtt nem háziállatok számára készült ételt adna macskájának.

A macskaeledel szaftja

Ha másik lehetőséget keres arra vonatkozóan, hogy hogyan adjon macskájának tablettát, akkor kísértést érezhet, hogy megpróbálja porrá törni azt.

Ha macskája gyógyszerét össze lehet törni, akkor ezt megteheti úgy, hogy két kanál között összezúzza, vagy vásárolhat a helyi gyógyszertárban vagy állatkereskedésben tablettatörő/vágó készüléket.

Keverje az összetört gyógyszert egy kis adag macskaeledelből származó szaftba, amelyet a macskája (remélhetőleg) fel fog lefetyelni. A szaft erős íze ideális esetben elfedi a tabletta kellemetlen ízét. Soha ne adjon macskájának gyógyszert tejben, mivel sok macska nem tudja megemészteni a tejtermékeket. Ha esetleg nem eszi meg a kanálnyi szaftot, keverje azt a szokásos eledeléhez, akár a száraztáp speciális feltétjeként, akár a nedves eledelhez keverve.

Folyékony készítmények

Ha a macska nem hajlandó a gyógyszert bevenni, vagy túl beteg ahhoz, hogy normálisan egyen, az állatorvos felírhatja a gyógyszert folyékony formában is, amelyet azután fecskendővel kell beadni. A folyékony gyógyszerek legtöbb változatát hűtve kell tárolni. A macskák azonban nagyobb valószínűséggel fogadják el a szobahőmérsékletű gyógyszereket. Gyógyszert soha ne melegítsen mikrohullámú sütőben. A fecskendőt néhány percig a kezében tartva, vagy egy csésze meleg (nem forró) vízbe merítve melegítheti fel.

Ahogy korábban említettük, tartsa macskáját biztonságos, kényelmes módon, a fecskendőt az ügyesebb kezében tartva. Hagyja, hogy macskája megnyalja a fecskendő hegyét, hogy meg tudja kóstolni a gyógyszert, majd lassan nyomja le a dugattyút. Irányítsa a gyógyszersugarat a torka hátsó része felé, de ügyeljen arra, hogy ne billentse hátra a fejét, mert így a folyadék egy részét belélegezheti, vagy akár meg is fulladhat.

Ha a gyógyszer már a macska szájában van, tartsa egy kicsit csukva a száját, hogy biztosan lenyelje a folyadékot. Ne aggódjon, ha kiköpi a gyógyszer egy részét - ez gyakori. Még ha egy kevés az ölében is landol, kerülje az újbóli gyógyszerezést, és várjon inkább a következő adagolás esedékességéig.

Szem- és fülcseppek

Néha a macskának szem- vagy fülcseppekre van szüksége, különösen, ha allergiás. Csakúgy, mint amikor tablettát vagy folyékony készítményt ad be, a macskát biztonságosan kell tartania, hogy beadhassa.

Ezután jutalmazhatja őt jutalomfalattal, hogy az illatot pozitív érzéssel társítsa. Amikor készen áll a szemcsepp beadására, a kevésbé ügyes keze mutató- és hüvelykujjával tartsa nyitva a macska szemhéját, majd az ügyesebb kezével adja be a gyógyszert. Gyakran az a legjobb, ha felülről, alulról vagy a feje oldala felől érkezik, nem pedig egyenesen szemből, így nem látja, hogy közeledik felé. Soha ne érintse meg a macska szemét a szemcseppentővel vagy az ujjaival.

A fülcseppek esetében cseppentsen szükséges számú cseppet a macska fülébe, majd körkörös mozdulatokkal óvatosan masszírozza meg a fül tövét. A macskája egyik módszert sem fogja szeretni, de mint minden macskáknak szánt gyógyszeres kezelés, ez is létfontosságú az egészségük érdekében.

 

Bizonyos betegségek, mint például a cukorbetegség, megkövetelik, hogy a gazdik gyógyszert fecskendezzenek a bőr alá. Az injekciók beadásakor jól jön egy második kéz, ezért kérjen fel egy segítőt, aki egy törülközővel vagy egy határozott, de gyengéd fogással megtartja a macskát.

Ha a macskának a gyógykezelés részeként injekcióra van szüksége, kérje meg állatorvosát, hogy mutassa meg, hogyan és hova kell beadni az injekciót. Minden egyes adaghoz mindig új tűt használjon, és minden egyes injekció beadásának időpontját és dátumát jegyezze fel.

A gyógyszerek beadása után adjon macskájának néhány extra ölelést. Az is előfordulhat, hogy inkább egy kis egyedüllétre vágyik, ezért adjuk meg neki a szükséges időt és teret ahhoz, hogy egy kicsit elbújhasson. Soha ne dobja a tűt a szemetesbe használat után; dobja inkább egy erre a célra jóváhagyott, éles eszközök tárolására készült tartályba, vagy vigye el a helyi gyógyszertárba vagy állatorvosi rendelőbe.

Ha azt gyanítja, hogy macskája beteg, először forduljon állatorvosához, hogy időpontot kérjen egy vizsgálatra, és csak az állatorvos által felírt gyógyszereket adja kedvencének.

Ezeket a tippeket csupán hasznos gondolatindítónak szánjuk. Mindig beszélje meg állatorvosával, hogy mi a legjobb módja annak, hogy gyógyszert adjon be macskájának. Ezenkívül az állatorvos által végzett alapos vizsgálat a legjobb módszer macskája betegségének helyes diagnosztizálására és a kezelés megszabására.

Akár egy rövid antibiotikum-kúráról, akár egy egész életen át tartó kezelésről van szó, a macskák gyógyszerezésére néha szükség van. Lehet, hogy macskája nem fogja ezt Önnek megköszönni, de annak örülni fog, hogy egészséges!

A szerző önéletrajza

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien író, édesanya és régóta cicagazdi, akinek a házát két orosz kék macskája uralja. Munkái a Care.com, a What to Expect, és a Fit Pregnancy oldalán jelennek meg, ahol a házi kedvencekről, a terhességről és a családi életről ír. Keresse és kövesse az Instagramon és a Twitteren: @brovelliobrien

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó termékek