Macskák számára veszélyes vagy mérgező ételek

Közzétette:
$readingTime PERCES OLVASMÁNY

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Ha a macskájáról van szó, akkor Ön nyilvánvalóan a legjobb tápot szeretné adni neki, olyat, amely teljes mértékben kielégíti a tápanyaszükségleteit. Előfordulhat azonban, hogy időközönként elcsábul és asztali maradékkal vagy különleges jutalomfalattal kínálja meg, de ne feledje, bizonyos ételek mérgezők lehetnek a macska számára. Az alábbiakban áttekintjük a macskák számára legmérgezőbb ételeket.

Hagyma és fokhagyma

A vöröshagyma, a fokhagyma, a metélőhagyma károsítja a macska vörösvérsejtjeit és ez akár vérszegénységhez is vezethet. Ezek az ételek általában csak nagy mennyiségben mérgezők, de ha a macska koncentrált formában jut hagymához vagy fokhagymához, például hagymaleves vagy fokhagymapor alakjában, az szintúgy mérgező lehet. A levertség, gyengeség, csökkent étvágy, fakó íny és narancsszínű vagy sötétvörös vizelet tüneteit mutató állatot azonnal vigye állatorvoshoz.

Cirmos cica megközelíti az asszonyt egy zöld és fehér kockás kanapé karján állva.

Nyers tojás, nyers hús és nyers csont

Akárcsak az embereknél, a macskák esetében is szalmonella vagy E. coli fertőzéshez vezethet a nyers tojás vagy hús elfogyasztása. A tünetek változóak lehetnek, többek között hányás, hasmenés és levertség tapasztalható. A szalmonellát és az E. colit az ember is elkaphatja, ezért főzést követően alaposan mosson kezet, macskáját pedig tartsa távol a nyers ételektől. A nyers tojás továbbá olyan enzimet tartalmaz, amely bőr- és szőrproblémákhoz vezethet. Ne adjon macskájának nyers csontot sem - megakadhat a torkán, felsértheti az emésztőrendszerét, esetleg letörhet a foga.

Csokoládé és koffeintartalmú italok

Azt mindannyian tudjuk, hogy a csokoládé végzetes is lehet a kutyák számára, de legalább ennyire káros a macskákra nézve is. A csokoládé metil-xantin nevű anyagot tartalmaz, amely hányást és hasmenést, magas testhőmérsékletet, izomrángást, szabálytalan szívverést, hasi panaszokat megnövekedett szomjúságot és görcsöket okozhat. A metil-xantinok a koffeintartalmú italokban is megtalálhatók, ezért ezek is kerülendők. Ha macskája a felsorolt tünetek bármelyikét mutatja, akkor keresse fel állatorvosát. Általánosságban elmondható, hogy az étcsokoládé veszélyesebb, mint a tej- vagy fehércsokoládé.

Alkohol és nyers tészta

Az alkoholtartalmú italok és ételek veszélyesek a macskák számára. Elfogyasztásuk hányást, hasmenést, izomrángást, zavartságot, nehézlégzést okozhat, a macska kómába eshet vagy el is pusztulhat. Fontos, hogy macskája nyers tésztához se tudjon hozzáférni. A nyers tészta megdagad az állat gyomrában vagy alkoholt fejleszt. Ha arra gyanakszik, hogy a macskája akár csak kis mennyiségű alkoholt nyelt le, akkor azonnal vigye állatorvoshoz.

Tej és tejtermékek

A macskák ugyan szeretik a tejet, de nem feltétlenül jó is a számukra. A macska nehezen emészti meg a tejben található laktózt, ez gyomorrontást vagy hasmenést okozhat. A legtöbb macska csak kölyökkorában találkozik a laktózzal, az anyatejen keresztül. Mivel a kölykök csak az anya tején keresztül jutnak laktózhoz, és azt is csak pár hétig, az emésztőrendszerük gyakran nem képes megbirkózni azzal, ha a későbbiekben újra laktóz kerül a szervezetükbe. Ezért bár néhány macskának nem okoz gondot a tej, az esetleges emésztési problémák miatt nem javasolt tejet adni nekik, eltekintve attól az időszaktól, amikor kölyökmacskaként anyatejet isznak.

Szőlő és mazsola

A macskája még a legkisebb mennyiségű szőlőtől és mazsolától is megbetegedhet - rövid idő alatt akár veseeelégtelenség is kialakulhat náluk. Az elfogyasztást követő 12 órán belül hányás előfordulhat. 24 órán belül pedig egyéb tünetek is megjelenhetnek, például levertség, hasmenés, csökkent étvágy, hasi fájdalom és csökkent mennyiségű vizelet.

Az ugyan nem világos, hogy miért, de a szőlő és a mazsola veseelégtelenséget okozhat a macskáknál, és egészen kis mennyiségtől is megbetegedhetnek. Korai tünet az ismételt hányás és hiperaktivitás. Bár néhány macska nem mutatja a betegség tüneteit, azt javasoljuk, ne adjon macskájának szőlőt és ne tartsa sem a szőlőt, sem pedig a mazsolát olyan helyen, ahol az hozzáférhet.

Kutyatáp

Bár a kutyatáp nem mérgező a macskákra nézve, macskájának teljesen más tápanyagokra van szüksége, mint egy kutyának. A macskatápnak rengeteg A-vitamint, taurint, arachidonsavat és fehérjét kell tartalmaznia. A kutyatápban ezekből az anyagokból sokkal kevesebb található. A kutyáknak, a macskákhoz képest, kevesebb A-vitaminra van szükségük. A kutyák képesek előállítani a szervezetükben a taurint és az arachidonsavat, a macskák nem. Megfelelő mennyiségű taurin hiányában a macskákban szívbetegség, valamint látási problémák és fogászati elváltozások alakulhatnak ki.

Hogyan kerülje el, hogy macskája veszélyes ételt fogyasszon el?

Macskája élete és jóléte attól függ, hogy milyen ételt fogyaszt. Az egészsége megőrzéséhez tartsa távol macskájától a mérgező és veszélyes ételeket, valamint biztosítson számára tápanyagokban gazdag, kiegyensúlyozott tápot.

Az alábbiakban olvashat néhány tippet arról, hogyan óvhatja meg macskáját a veszélyes és mérgező ételektől:

  • Az élelmiszereket tartsa elzárva. Ha kíváncsi cicája van, szereljen fel macskabiztos zárat a konyhaszekrényre.
  • Evés és főzés közben ne engedje a macskát felugrani a konyhapultra.
  • Ne adjon neki asztali maradékokat.

Nyaralás során legyen még körültekintőbb. A macska valószínűleg több csábító emberi ételhez tud ilyenkor hozzáférni, amelytől könnyen gyomorrontást kaphat vagy komolyabb baja is eshet.

Ha azt veszi észre vagy arra gyanakszik, hogy a macska ilyen ételekből ehetett, azonnal vigye el az állatorvoshoz. Míg bizonyos ételek csupán apróbb kellemetlenséget okoznak, mások jóval veszélyesebbek lehetnek a macska egészségére. Ha kétsége támadt, kérdezze meg állatorvosát.

Kapcsolódó Cikkek

Kapcsolódó Termékek