Lehet, hogy a macskám bőre száraz? - Tippek és tanácsok

Kiadta:
Olvasási idő: perc

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Ha macskája körül hóviharszerűen kavarognak a levegőben a korpa, valahányszor csak megsimogatja őt, vagy állandóan vakarózik, joggal merülhet fel Önben a kérdés: " Lehet, hogy a macskám bőre száraz?" Ha biztos benne, hogy nem bolhák okozzák a tüneteket, ki kell nyomoznia, hogy mi áll macskája vakarózásának hátterében.

A száraz bőr tünetei és valószínű okai

Egy-egy elszórtan megjelenő száraz folt vagy esetenkénti vakarózás miatt felesleges aggódni, de ha a vakarózás napokig tart, vagy a macska egy bizonyos területet megszállottan rág vagy nyalogat, akkor érdemes lehet a végére járni, hogy kedvence tüneteit nem súlyos bőrbetegség vagy irritáció okozza-e. Egy adott bőrterület állandó vagy folyamatosan visszatérő viszketése arra utalhat, hogy macskája bőre foltokban szárazzá vált. További tünetek még a korpaszerű hámpikkelyek és kopasz foltok megjelenése az állat bundáján.

A macskáknál jelentkező szárazbőr-probléma egyik lehetséges oka az állat etetőtáljában keresendő. A Merck Veterinary Manual szerint a macskáknak kiegyensúlyozott tápanyagtartalmú eledelre van szükségük. Egy ilyen eledel a megfelelő mennyiségben tartalmazza azokat a zsírsavakat, amelyek nélkül a bőre szárazzá és pikkelyezővé, bundája pedig fakóvá válna. Kérdezze állatorvosát az Ön által adott eledelről, és beszéljék meg, hogy érdemes-e egy másik termékre váltani vagy táplálékkiegészítő, például halolaj adásával próbálkozni. Vegye azonban figyelembe, hogy bármilyen állatorvosi tanácsot fogad meg, akár egy hónapig is eltarthat, mire a javasolt változtatás eredményre vezet, és a szárazbőr-probléma megszűnik.

Ha a probléma leginkább macskája hátának középső tájékát érinti, a tünetek oka akár a túlsúly is lehet. A Cats Protection szerint a túlsúlyos macskáknak nehézséget okozhat a mosakodás és emiatt száraz bőr, valamint korpa alakulhat ki náluk, ráadásul bundájuk nehezen elérhető területei fénytelenné válhatnak.

A bőr és a bőr érzékenységei

A környezeti hatásokra és egyéb külső tényezőkre való érzékenység a macskákon jelentkező bőrproblémák egyik gyakori oka. Fontos, hogy tudja, mi van az otthonában, ami macskájánál bőrirritációt válthat ki. Tegye fel magának az alábbi kérdéseket:

  • Használtam mostanában bármilyen új háztartási tisztítószert a padló vagy a bútorok tisztításához? Használtam új légfrissítőt?
  • Mostam az eddigitől eltérő mosószerrel a takarókat vagy a ruhákat?
  • Megehetett-e a macskám a lakásban elöl hagyott gyógyszert?
  • Érkezett új háziállat mostanában hozzánk?

Ha ezek közül bármelyik kérdésre igennel válaszolt, és megtalálta a probléma lehetséges forrását, hívja állatorvosát, és számoljon be neki a macska tüneteiről, valamint arról, hogy az állat Ön szerint mivel érintkezhetett a megjelenésük előtt. Állatorvosa eldönti, hogy szükséges-e azonnali személyes vizit, vagy inkább várjanak néhány napot, amíg a panaszok esetleg maguktól is megszűnnek.

Esetleg beszéljen a többi családtaggal és készítsenek listát valamennyi olyan tisztítószerről vagy kozmetikumról, amit éppen az állat vakarózásos tüneteinek megjelenése előtt kezdtek használni. A macskák még a pollenre, a porra és a penészre is érzékenyek lehetnek. Ha macskája a vakarózás után hirtelen letargikussá válik, hányni kezd vagy rángógörcsöt kap, azonnal vigye állatorvoshoz. Előfordulhat, hogy súlyos túlérzékenységben szenved, vagy valami mérgezőt evett.

Cirmos macska kerti fonott széken vakarózik

Egyéb háziállatok

Jusson eszébe, hogy ha a macska otthonába új háziállat érkezik, a bolhák is kiválthatják a macska bőrproblémáit, még akkor is, ha a másik állat adott esetben nem is adja jelét semmilyen irritációnak. Fésülje át alaposan macskája bundáját bolhafésűvel, és hajtsa szét a szőrt bolhák és bolhapiszok (a bolhák által hátrahagyott fekete anyag, amely valójában bolhaürülék) után kutatva. Még ha bolhát nem is talál, a PDSA szerint akkor is lehet, hogy apró, viszketést okozó paraziták, például atkák állnak a háttérben. Vizsgálja meg, hogy nem lát-e az állat testén vörös és pikkelyesen hámló bőrterületeket, amelyek gombás fertőzésre utalhatnak. A kedvenceivel kapcsolatos változásokat naplózza, majd ossza meg állatorvosával, hogy az orvos megalapozott döntést hozhasson a macskáját kínzó viszketés enyhítése érdekében.

A száraz bőr kezelése

Amikor macskája száraz bőrére gyógyírt keres, kísértésbe eshet, hogy az interneten kezdjen otthoni praktikák vagy természetes gyógymódok után kutatni. A PDSA arra a körülményre hívja fel a figyelmet, hogy míg egyes összetevők, mint például bizonyos esszenciális olajok, humán felhasználásra biztonságosak, addig a macskákra nézve károsak, sőt mérgezőek is lehetnek. Kizárólag macskák számára készült termékeket használjon, és mindenképpen egyeztessen állatorvosával, mielőtt bármit is kipróbálna macskája tüneteinek enyhítése érdekében.

Egyes macskáknál a táplálékérzékenység okozza a bőr viszketését, vörösségét és irritációját. Beszélje meg állatorvosával, hogy diétás macskaeledel adásával enyhíthetőek-e az állat tünetei.

Mindaddig, amíg a viszketés fennáll, fontos, hogy aktív játékkal foglalja le az állatot, és elvonja a figyelmét az irritációról, még mielőtt az állandó vakarózás következtében a viszkető terület kisebesedne vagy elfertőződne. Hasznos lehet az is, ha párásító használatával növeli otthona levegőjének nedvességtartalmát, és a megfelelő folyadékpótlás érdekében adjon sok vizet a macskának.

Ha macskája száraz, viszkető bőrtől szenved, az okot nagy valószínűséggel az Ön otthonában kell keresni — ugyanakkor könnyen lehet, hogy a kiváltó októl nem is lesz nehéz megszabadulni. Állatorvosa segítségével úgy változtasson a cica környezetén, hogy otthonát mindig elégedett dorombolás hangja tölthesse be!

Közreműködő

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger macskatulajdonos, aki otthonát szőrös kedvenceivel, két gyermekével és férjével osztja meg. Amikor éppen nem tanít, ír vagy blogol, Chrissie legszívesebben a családjával tölti az időt. Cikkein keresztül igyekszik segíteni a gazdiknak egy olyan aktívabb és tartalmasabb élet lehetőségének bemutatásával, amelyben a háziállatok boldogsága sem utolsó szempont.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó termékek