Mire számítson, miután kedvencénél rákot diagnosztizáltak

SZERZŐ:
PERCES OLVASMÁNY

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

A rák diagnózisa kedvencénél ijesztő, nyomasztó és lesújtó érzéseket kelthet. Az Ön állatorvosa megérti ezeket az érzelmeket, valamint a jövővel kapcsolatos aggodalmait és a kezelési lehetőségekkel kapcsolatos aggályait. A jó hír az, hogy az állatorvosi onkológia fejlődése sok kisállat esetében a rák gyógyulását eredményezi, javítja a betegek életminőségét és növeli élettartamukat. Ha szőrös családtagjánál rákot diagnosztizáltak, ez a cikk segíthet eligazodni az úton.

A rák diagnózis felállítása

A rák diagnosztizálásához az állatorvos először is megkérdezi az Ön által észlelt jeleket vagy tüneteket. Az emberekhez hasonlóan a kedvenceket is sokféle rákos megbetegedés érintheti, a lehetséges jelek és tünetek széles skálájával. Általános szabály, hogy mindig keresse fel állatorvosát, ha változást észlel kedvence megjelenésében, viselkedésében vagy általános közérzetében. 

Az állatorvos, kedvence általános egészségi állapotának értékelésével és néhány vizsgálat lefuttatásával megerősíti vagy kizárja a rák lehetőségét. Az előzetes vizsgálatok gyakran tartalmaznak vér- és vizeletvizsgálatokat, a növedékekből származó sejtek vagy minták mikroszkópos vizsgálatát, valamint képalkotó vizsgálatokat, például röntgenfelvételeket és ultrahang vizsgálatokat. Ezek a vizsgálatok alapvető információkat szolgáltatnak kedvence egészségi állapotáról, és segítenek meghatározni, hogy fennáll-e a rák lehetősége, milyen típusú rákról van szó, és hogy a rák átterjedt-e más szervekre. Ez az információ lehetővé teszi, hogy állatorvosa vagy egy állatorvosi onkológiában jártas állatorvos prognózist állítson fel Önnek, és kezelést javasoljon.

Orvos ultrahang vizsgálatot végez a kutyán

A rák kezelése házi kedvenceknél

A rendelkezésre álló rákkezelési lehetőségek nagyjából ugyanazok, mint az embereknél alkalmazott rákkezelések. A fő különbség az, hogy a kisállatok általában kevesebb negatív mellékhatást tapasztalnak a kemoterápia során; ritkán jelentkezik náluk hányinger vagy szőrhullás. Kedvence valószínűleg nagyobb eséllyel marad életben, ha követi az állatorvos által meghatározott kezelési tervet, amely a következő terápiák közül egyet vagy többet is tartalmazhat.

Műtét

A műtétet a daganatos elváltozások eltávolítására használják, és egyes rákos megbetegedések esetén gyógyító hatású lehet, például egy alacsony áttétképési hajlamú hízósejtes daganat teljes eltávolítása esetén. A műtétet más kezelésekkel együtt is lehet alkalmazni, hogy teljesen meg lehessen szabadulni a daganatos sejtektől.

Kemoterápia

Ez a módszer gyógyszeres kezeléssel pusztítja el a rákos sejteket, és a legtöbb rákkezelési terv részét képezi. A kemoterápiás gyógyszereket szájon át, tabletta formájában vagy intravénásan adhatja be az állatorvos.

Sugárterápia

A sugárterápiát a daganatok műtét előtti zsugorítására, a műtét után visszamaradt rákos sejtek elpusztítására és a rák növekedésének lassítására használják a test olyan részein, ahol a műtét nem lehetséges - például az orrban. A kedvenceknek általában több alkalommal van szükségük sugárkezelésre. Ne feledje, hogy a sugárkezelési központok jellemzően csak specializált állatkórházakban állnak rendelkezésre, és magas költségekkel járhatnak.

Immunterápia

Az immunterápia vakcinával serkenti az állat immunrendszerét a rákos sejtek elleni küzdelemre. Ezt a terápiát kutyák melanómája esetén alkalmazzák, és jelenleg vizsgálják az osteosarcoma (csontrák) kezelésének lehetőségét is.

Palliatív ellátás

A rák nem mindig gyógyítható. A palliatív ellátás arra összpontosít, hogy maximalizálja kedvence életminőségét a még hátralévő idő alatt. Ez magában foglalhatja a fájdalomcsillapítást, a hányinger minimalizálását, és segíthet meghatározni, mikor van itt az ideje elbúcsúzni. Palliatív műtétet lehet alkalmazni a fájdalom megszüntetésére, különösen a csontrákkal diagnosztizált kutyák esetében. A palliatív ellátás során a megfelelő táplálkozás is alapvető fontosságú, ezért fontos, hogy átbeszélje állatorvosával az alkalmazandó diétát és kedvence táplálkozási igényeit. A jó hír az, hogy a palliatív ellátás gyakran hetekig-hónapokig tartó minőségi, fájdalommentes időt biztosíthat Önnek kedvencével, amelyre egyébként talán nem is kerülhetne sor - és ez igazán értékes.

Mire számítson, ha kedvence rákos

Attól függően, hogy milyen típusú rákos megbetegedése van kisállatának, milyen az általános egészségi állapota és kora, valamint milyen kezelésekben részesül, előfordulhat, hogy otthon is változtatásokra lesz szükség. Például:

  • Ha kedvencét megműtötték, a felépüléshez időre és otthoni ápolásra van szüksége.
  • Előfordulhat, hogy többet alszik és kevesebbet eszik, ha olyan típusú rákja van, amely étvágytalansággal vagy energiavesztéssel jár. Ne kényszerítse őt testmozgásra, és hagyja, hogy maga szabályozza tevékenységét. Ha kutyája van, továbbra is vigye ki őt naponta a friss levegőre és a napra. Ha kedvence nem eszik, állatorvosa felírhat étvágyfokozót vagy megváltoztathatja az eledelét.
  • Ha kisállatának agydaganata van, előfordulhat, hogy agyi funkciói megváltoznak, például a tanult viselkedésmódok elvesznek. Rohamok is kialakulhatnak nála, amelyeket gyógyszeresen kell kezelni.
  • A rák vagy a rákellenes kezelések néha vizelet- vagy bélsármegtartási problémákat okozhatnak. Ennek következtében előfordulhat, hogy kedvencének gyakrabban kell könnyítenie magán, és hajlamosabb lehet arra, hogy elveszítse szobatisztaságát.
  • Számítson gyakori állatorvosi vizsgálatokra. Ha kedvence kezelésben részesül, állatorvosának további vizsgálatokat kell végeznie a kezelés alatt és után, hogy felmérje, mennyire működik jól a kezelés. A kezelés költséges lehet, ezért ha van állatbiztosítása, mindenképpen a lehető leghamarabb beszéljen a szolgáltatóval, hogy megtudja, mire terjed ki a biztosítás.

Ha kedvence palliatív ellátás alatt áll, nehéz lehet meghatározni, hogy mikor van szüksége állatorvosi beavatkozásra, és mikor van itt az ideje elbúcsúzni. A PDSA rendelkezik egy életminőség-értékelési ellenőrző listával, amely segíthet. 

A gondozói teher fogalma a más beteg embereket ápoló emberek esetében jól dokumentált és a British Medical Journalban ismertetett kutatás szerint ez egy nagyon is valós probléma, amellyel a krónikusan vagy halálosan beteg kisállatokról gondoskodó emberek is szembesülnek. Ha Ön a gondozó, vigyázzon magára, és kérjen támogatást, ahol csak tud. Az olyan szervezetek, mint a Blue Cross, olyan forrásokat kínálnak, mint az ingyenes és bizalmas tanácsadás, valamint lehetőséget biztosítanak arra, hogy kapcsolatba lépjünk más gazdikkal, akik megértik, min megyünk keresztül. Vegye fel a kapcsolatot a Blue Cross Pet Bereavement Support Service szolgálattal a 0800 096 6606-os telefonszámon, a pbssmail@bluecross.org.uk e-mail-címen, vagy online az élő chaten keresztül.

Egy kisállat rákdiagnózisa megterhelő lehet, de állatorvosa segít Önnek eligazodni a folyamatban. A gyász szintén normális része a kedvenc rákbetegsége kezelésének. Ha nehézségekkel küzd, fontolja meg, hogy segítséget kér, hogy a lehető legtöbbet hozhassa ki a kedvencével együtt tölthető értékes időből.

A szerző önéletrajza

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten 2002-ben végzett a UC Davis School of Veterinary Medicine állatorvosi iskolán és okleveles állatorvosi újságíró.16 éves tapasztalattal rendelkezik a kisállatok gyógykezelésével kapcsolatban, ismert nemzetközi előadó és író az állatorvosi és állategészségügyi területen, és szenvedélyesen segíti a gazdikat abban, hogy jobban tudjanak gondoskodni szőrös barátaikról.