Hill's Pet Nutrition logója

A SEGÍTSÉGNYÚJTÁS LEGSZEBB MÓDJA

Akár először dönt az örökbefogadás mellett, akár tapasztalt gazdi, nincs annál felemelőbb érzés, mint hazavinni egy új barátot. Íme néhány hasznos tipp, amely megkönnyíti ezt az időszakot.

Az alábbiakban felsorolunk néhány kérdést, amelyeket az örökbefogadási folyamat részeként a menhelyen kaphat.

 • Ez az első alkalom, hogy szeretne örökbefogadni egy kisállatot?

  A tapasztalatlan gazdik gyakran nem tudják, milyen kérdéseket tegyenek fel az örökbefogadás előtt, vagy mire számíthatnak az örökbefogadási folyamat során. Azt is megkérdezhetik Öntől, hogy történt-e már olyan a múltban, hogy vissza kellett adnia egy befogadott kisállatot.

 • Hol lakik (például családi házban, sorházban, társasházi lakásban)?

  Egyes kedvenceknek több helyre van szükségük a mozgásigényük kielégítéséhez, mint másoknak. Azt is megkérdezhetik, hogy van-e bekerített kertje, vagy van-e a környéken könnyen megközelíthető kutyafuttató.

 • Saját tulajdonú lakásban él vagy bérli azt, illetve családjával vagy esetleg egy baráttal él együtt?

  A lakás tényleges tulajdonosának vagy a lakótársaknak a véleménye meghatározó lehet az örökbefogadás szempontjából. Elképzelhető ezért, hogy az örökbeadó szervezet megkeresi őket annak érdekében, hogy megbizonyosodjon arról, hogy hozzájárulásukat adták a kisállattartáshoz. Ezért tartsa készenlétben számukra az ő elérhetőségi adataikat is.

 • Mennyi idősek azok az emberek, akik új kedvencével együtt fognak élni?

  A kisebb gyerekek még nem tudják, hogyan kell kíméletesen bánni egy új kedvenccel, különösen az első néhány nap izgalmában. Ezzel szemben előfordulhat az is, hogy egyes idősek nem képesek kezelni egy fiatalabb kutya vagy macska energikusságát. Hasznos, ha ezeket az embereket már azelőtt megismerteti leendő új kedvencével, mielőtt örökbe fogadná, hogy lássa, miként működhetnek együtt a potenciális új családtaggal.

 • Vannak-e más állatai is?

  Fontos, hogy ismerje meglevő kedvencei természetét, hogy eldönthesse, az új kisállat összeillene-e velük. Egyes kedvencek ugyanis agresszíven viselkedhetnek vagy éppen fenyegetve érezhetik magukat, ha új kisállat jelenik meg a házban.

 • Megengedheti-e magának, hogy új kiskedvencet fogadjon be?

  A kisállattartás során vannak rendszeresen jelentkező kiadások, például az eledel vagy játékok vásárlása, de felkészültnek kell lenni olyan váratlan költségekre is, melyek az egészségi állapotban bekövetkező változásokkal függenek össze. Amennyiben új kedvencének ráadásul speciális igényei is vannak, gondolja át, hogy felkészült-e ezek finanszírozására?

 • Mennyi időt tud foglalkozni kedvencével?

  Ha sokat van távol otthonról, fontos, hogy gondoskodjon arról, hogy kedvence ne érezze magát egyedül. A menhely munkatársai érdeklődhetnek munkarendjéről is, hogy lássák kedvence mennyi időt fog egyedül tölteni.

 • Van-e olyan viselkedésforma, amit egyáltalán nem tolerál?

  A rossz szokásokról való leszoktatás időigényes folyamat. Ha Ön nem tolerálja például a rágást, ugatást, bútorok kaparását, esetleges szobatisztasági problémákat, akkor ezt feltétlenül jelezze a menhely munkatársainak örökbefogadás előtt.

 • Örökbefogadna-e olyan állatot, aki valamilyen egészségügyi problémával küzd?

  Az olyan kedvenc befogadása, aki extra gondoskodást igényel, különösen szívet melengető lehet. Ugyanakkor számoljon azzal, hogy ezek az állatok gondozásuk során gyakran speciális figyelmet és több időt igényelnek. Mindenképpen egyeztessen a menhellyel arról, hogy mire számíthat az adott probléma kezelése során.

Hogyan készüljön fel az örökbefogadásra

1

Kerüljön megfelelő lelkiállapotba

Ne egy adott kutyára vagy macskára fókuszáljon, akit az interneten látott, hanem koncentráljon magára az elköteleződésre. Türelemre lesz szüksége, amíg új kedvence megtanulja az együttélés szabályait.

2

Hozza magával mindazt, ami szükséges

Az örökbefogadáshoz szükség lesz fényképes igazolványra és rendszerint valamennyit fizetnie is kell, mielőtt hazaviheti új kedvencét. Az összeget a menhely határozza meg, ezért érdemes erről is előre tájékozódni.

3

Távozzon a megfelelő dokumentumokkal

Kérje el az állat oltási könyvét a korábbi vakcinázásokkal, ivartalanításról vagy egyéb kezelésekről szóló bejegyzésekkel vagy kórlapokkal együtt.

4

Válasszon állatorvost

Ha még nincsen állatorvosa, akkor ideje keresnie egyet a közelben és időpontot foglalni nála.

5

Biztosítson fokozatosságot

A kiváló minőségű eledel a boldog, egészséges élet alapja. Ha mód van rá, először adja ugyanazt az eledelt, amit kedvence a menhelyen kapott, majd fokozatosan álljon át az új eledelre, hogy elkerülhesse az emésztési zavarokat.

Készítse fel otthonát és családját a jövevény érkezésére

Annak érdekében, hogy minden simán menjen, beszéljék át előre ezeket a kérdéseket: 

 • Ki fogja etetni, sétáltatni, fürdetni a kedvencet? 
 • Tudják-e a gyerekek, miként kell bánni az új kedvenccel? 
 • Zavarja-e a főbérlőt vagy szobatársat az új állat jelenléte?
 • Hogyan fog reagálni a többi állat a családban? 
 • Van-e a lakásnak olyan pontja, ahová a kedvenc nem mehet?
 • Van-e allergiás a családban, aki érzékeny a szőrre vagy nyálra?