Segítség, a kutyámnak gyomorrontása van!

SZERZŐ:
PERCES OLVASMÁNY

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Észrevette, hogy kutyája véreset kakil vagy folyton hány? Sok kutya szenved időről időre gyomorrontástól. Bár előfordulhat, hogy a konkrét részletekről nem kellemes olvasni, fontos, hogy tudja, mire számítson és mit tegyen. A hányás és hasmenés sem kisállatunknak, sem nekünk gazdiknak nem móka és kacagás, ám az alkalmanként előforduló hányás vagy híg, folyékony ürülék az élet része, ha kisállatunk van.

Ismerje fel a tüneteket

Ha kutyája olyan hangot hallat, mintha hányni készülne, gyorsan helyezzen elé újságot vagy régi edényt vagy tálcát. Így nem kell kedvencét odébb mozgatni, amikor épp rosszul van, mégis minimálisra csökkenti a rendetlenséget. Hasonlóképpen, ha a kutya az ajtót kaparva próbál kikéredzkedni, esetleg szokatlan bélmozgásoktól szenved, és érzi, hogy nem tudja úgy tartani a székletét, ahogy normális esetben szokta. Egyes kutyák nyugtalannak tűnhetnek, járkálhatnak, és akár gödröket is áshatnak, ha fáj a hasuk, vagy csak összegömbölyödnek és rosszkedvűnek tűnnek. További jelek, melyekre érdemes figyelnie többek között: a fogyás, az étvágy változása, a szellentés, a kutyorgó gyomor vagy az erőlködés ürítés közben.

Mi a kiváltó ok?

A gyomorrontást legtöbbször az okozza, hogy a kutyák túl sokat esznek, nem megfelelő ételt esznek (például romlott ételt), olyasmit esznek, ami reakciót vált ki náluk, vagy behabzsolják az eledelüket. A legtöbb kutya egy kis segítséggel viszonylag gyorsan túljut ezeken a rosszulléteken, úgyhogy már a korai szakaszban kérje ki az állatorvos tanácsát.

Egyes kutyáknál tartósabb rendellenességek merülnek fel, amelyek mintha sosem múlnának el teljesen, vagy a legváltozatosabb időpontokban újra fellángolnának. Az állatorvosnak általában különféle vizsgálatokat kell elvégeznie, hogy megállapítsa a tartósabb bajok okát. A diagnózis felállításának elősegítésére vezessen naplót arról, mikor van a kutyának gondja, milyen jeleket mutat, mit evett az epizód előtti napokban.

Top tippek

  • Ha a kutya hány, azonnal vegye el tőle az ételt és gondoskodjon róla, hogy legyen friss vize.
  • Ha a kutya betegnek tűnik, továbbra is hány vagy a hányásban vagy hasmenésben vér jelenik meg, forduljon állatorvoshoz.
  • Kérdezze meg az állatorvost, mikor kezdhet újra könnyen emészthető kutyatápot kínálni kis adagokban. Az állatorvosi rendelőkben elérhető terápiás kutyaeledel gyakran ajánlott a gyomorrontást követően.
  • A javasolt kutyatápot körülbelül 5 napig, vagy az állatorvos utasításának megfelelően adja.
  • Ezt követően lassan keverjen hozzá a kutya szokásos tápjából, majd a következő 7 napban fokozatosan növelje a szokásos táp mennyiségét és csökkentse a terápiás tápot, míg a kutya ismét a normál rend szerint táplálkozik.

Ha aggasztja kedvence egészsége, mindig kérje ki állatorvos tanácsát.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó termékek