Gennyes bőrgyulladás kutyáknál: Amit mindenképp tudni érdemes

Olvasási idő: perc

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Kutyája vakarózik? Piros a bőre? A bőrén kiütések vannak vagy furcsa szaga van? Lehet, hogy gennyes bőrgyulladása van. Ez a gyakori bőrbetegség bármely testalkatú, méretű és korú kutyánál előfordulhat. Ha aggasztja, hogy a gennyes bőrgyulladás tönkreteszi kutyája bőrét, olvasson tovább, hogy megismerje a gyakori okokat és kezelési lehetőségeket.

Mi az a gennyes bőrgyulladás?

A gennyes bőrgyulladás (pyoderma) egy - felületes vagy mély - bakteriális fertőzés, amely a szőrtüszőket és az azokat körülvevő bőrt érinti. A szót nézve: a "pyo" gennyet, a "derma" pedig bőrt jelent. A kutyák gennyes bőrgyulladásának általában van egy mögöttes oka, például:

 • Idegentest, pl. toklász került a bőr alá
 • Sérülés vagy harapás okozta seb
 • Bolha, étel vagy környezeti tényező kiváltotta allergia vagy túlérzékenység
 • Atkák
 • Hormonzavar, például Cushing-szindróma vagy pajzsmirigy-alulműködés
 • Autoimmun betegség
 • Immunszupressziós gyógyszerek, például szteroidok vagy kemoterápia alkalmazása
 • Rossz minőségű táplálék

Szabadban ülő kutya vakarózik.

Mik a gennyes bőrgyulladás tünetei kutyáknál?

A gennyes bőrgyulladás különféle módokon jelenhet meg. Korlátozódhat egy területre, vagy kiterjedhet a kutya teljes bőrére. A test egyes területein, például bőrredőkben, az állon, az ajkakon, a szeméremtest hajlataiban és a lábujjak között valószínűbb az előfordulása. A gennyes bőrgyulladás néha rendkívül viszket, például bolhaallergiás dermatitisz esetén; máskor viszont mintha egyáltalán nem viszketne a kutyának. A gennyes bőrgyulladás tünetei, melyekre érdemes odafigyelni:

 • Piros duzzanatok
 • Göböcskék
 • Hámló bőr
 • Szőrhiány
 • A bőr elszíneződése
 • Túlzott szőrhullás
 • Pirosság

A kiskutyáknál előforduló speciális gennyes bőrgyulladás, a kölyök pyoderma. Ha a kutya hónaljában, ágyékán és/vagy hasán piros duzzanatokat lát, lehet hogy gennyes bőrgyulladása. Ezek a duzzanatok bevarasodhatnak és pikkelyesedhetnek. A kölyök pyoderma enyhén viszkethet, de az érintett kutyakölykök egyébként jól vannak.

Hogyan kezelhető a kutyák gennyes bőrgyulladása?

A gennyes bőrgyulladást általában a staphylococcus baktériumok okozzák. Ha a kutyát nem gyógyszerrezisztens baktériumtörzs fertőzte meg, a staphylococcus fertőzéseket általában könnyű kikezelni. A gennyes bőrgyulladás kezelése általában a bakteriális fertőzés megszüntetésére irányul és amennyiben lehetséges a mögöttes okot is kezelni kell. A kutyák gennyes bőrgyulladását antimikrobiális terápiával kezelik - vagy szájon át szedhető antibiotikummal, vagy helyileg az érintett bőrterületen alkalmazandó antibakteriális gyógyszerrel, samponnal vagy spray-vel. Az antibiotikum-használat minimalizálása érdekében fontos, hogy nagyon figyelmesen tartsa be az állatorvos antibiotikumokra vonatkozó utasításait.

Ha állatorvosa gennyes bőrgyulladásra gyanakszik, mintát vesz a bőrről. Mikroszkóp alatt vizsgálja a mintát, baktériumok és egyéb organizmusok, pl. atkák jelenlétét keresve, emellett egy erre szakosodott laboratóriumnak is küldhet mintát, hogy szükség esetén a leghatásosabb antibiotikumot írhassa fel. Emellett gombatenyésztést vagy különleges megvilágítást alkalmazhat a gombák jelenlétének kizárására.

A kutyák gennyes bőrgyulladása esetén a nagyobb kihívást a fertőzés mögöttes okának felderítése jelenti, ezért kulcsfontosságú, hogy szorosan együttműködjön állatorvosával. Előfordulhat, hogy nem egyből sikerül megtalálni a kiváltó okot; az állatorvos ezért vehet vér-, bőr- vagy vizeletmintát a kutyától.

Szerepet játszik-e a táplálás?

Golden Retriever fekve eszik a táljából

A táplálás és a kutyatáp jelentős szerepet játszik a bőr egészségében. A fehérjék és aminosavak például a szőrnövekedésben lényegesek, a zsírsavak pedig kulcsfontosságúak a szőrminőség és a bőrön át történő vízvesztés csökkentése szempontjából.

A tápösszetevők kiváltotta érzékenységben vagy eleségérzékenységben szenvedő kutyáknál a reakciót kiváltó étel elfogyasztását követően nagyobb a gennyes bőrgyulladás kialakulásának kockázata. Ha az állatorvos eleségintoleranciára gyanakszik, akkor kezelnie kell a bőrfertőzést, majd terápiás eledel alkalmazását javasolhatja, hogy kiderüljön, enyhül-e a bőrprobléma.

Ha a kutyának nincs eleségérzékenysége, de egyéb egészségügyi problémák, például hormonzavar másodlagos tüneteként jelenik meg rajta a gennyes bőrgyulladás, jó ötlet lehet a kimondottan az érzékeny bőrű kutyáknak kifejlesztett kutyatáp alkalmazása. Fontos egyeztetni az állatorvossal az ideális táplálásról annak biztosítására, hogy kutyája a lehető legjobb táplálékhoz jusson.

A gennyes bőrgyulladás teher, de a megfelelő ismeretekkel és gondos ápolással megszüntethető. Ha kutyájánál gennyes bőrgyulladás fordul elő, különösen, ha többször is, az arra utal, hogy valamilyen mögöttes kiváltó okra kell megoldást találni. Ha a fertőzés jelét észleli, hívja fel állatorvosát, hogy együtt ismét a legjobb formába hozhassák kutyusát.

Közreműködő

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten 2002-ben végzett az UC Davis Állatorvostudományi Karon. Dr. Wooten az Amerikai Állatorvosi Újságírók Társaságának tagja, aki a coloradói Greeley-ben található kisállatpraxisban végzett gyógyító munkája mellett nyilvános előadásokat tart vezetés és ügyfélkommunikáció témakörben és számos írás jelenik meg tollából. Szívesen kempingezik családjával, szeret síelni, könnyűbúvárkodni és triatlonokon részt venni.

 

Felülvizsgálta: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó termékek