Hogyan adjunk be a kutyának tablettát: Hasznos tippek és módszerek

SZERZŐ:
perces olvasás

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Kutyájának tablettát adni néha kihívást jelenthet. Gazdiként azonban fontos, és szerencsére a legtöbb esetben meglehetősen egyszerűen elsajátítható készség, hogyan vegyük rá a kutyát a tabletta bevételére. Mit tehetnek tehát a gazdik, hogy ez a folyamat zökkenőmentesebben menjen? Olvasson tovább, hogy megtanuljon néhány állatorvos által jóváhagyott trükköt.

Hogyan adjunk a kutyának tablettát: A húsgolyó módszer

 

A legtöbb kutya egyszerűen azért áll ellen a tablettás gyógyszerbevételnek, mert nem szereti a tabletta ízét. Ezt szem előtt tartva a „kanálnyi cukor” gyógyszeres trükköt kutyabarátjánál is alkalmazhatja.

Ha az állatorvos engedélyezi, hogy a gyógyszert az eledelhez adjuk, akkor a kapszulát vagy a tablettát elrejtheti egy házi készítésű jutalomfalat közepébe is. Használjon konzervet, főtt sovány húst, sajtot, mogyoróvajat vagy bármilyen más formázható ételt, amelyet a kutya szeret, és formázzon húsgolyót, sajtgolyót vagy mogyoróvajas finomságot a tabletta köré. Az állatorvos vagy a helyi állatkereskedés speciálisan a tabletták elrejtésére kifejlesztett falatkákat is kínálhat.

A kutyakonzervek vagy a főtt sovány húsok ideálisabbak ahhoz, hogy kutyájának tablettát adjon be, mivel az olyan finomságok, mint a mogyoróvajas golyók megnehezíthetik a kutya számára az egészséges testsúly fenntartását.

Sok kutya boldogan és hálásan fogadja már a legelső húsgolyót, így a legtöbb kutya esetében ez a legegyszerűbb módja az orális tabletta beadásának. A bizalmatlanabb kutyáknak azonban lehet, hogy egy sima, tabletta nélküli golyót kell adnia, hogy elnyerje a bizalmukat, és csak később csempészheti bele a tablettát.

Amikor az eledel nem opció

Ha a kifinomult orral rendelkező kutyája mellett nem tudja becsempészni a tablettát, vagy a tablettát nem lehet eledellel bevenni, előfordulhat, hogy saját kezébe kell vennie a dolgokat - szó szerint. Használja az alábbi lépéseket útmutatásként:

  1. Kezdje azzal, hogy az első néhány próbálkozásnál tabletta helyett jutalomfalatot használ.

     

  2. Álljon kutyája mellé úgy, hogy mindketten ugyanabba az irányba nézzenek. Ezután tegye a jutalomfalatot az ügyesebb kezébe.

  3. Miközben a kevésbé ügyes kezét a kutya felső állkapcsára helyezi, a hüvelykujját az egyik oldalon, a többi ujjait pedig a másikon tartja, az ügyesebb kezével húzza lefelé az alsó állkapcsot. Ebben a kezében lesz a jutalomfalat is. Ne feledje, hogy a kutya szája úgy nyílik ki, hogy az alsó állkapocs lefelé ereszkedik, ezért kerülje el, hogy felfelé húzva nyitja ki a kutya száját.

     

  4. Adja be a jutalomfalatot úgy, hogy azt a nyelv tövére helyezi. Átmenetileg le kell vennie a kezét az alsó állkapocsról, hogy a jutalomfalatot a nyelv hátsó részére helyezze, ezért igyekezzen gyorsan cselekedni. Ehhez a kezének egy pillanatra a kutya szájába kell kerülnie, fennáll tehát annak a veszélye, hogy a kutya megharapja Önt a manőver során - legyen nagyon óvatos! A jutalomfalat adásának célja, hogy a kutya megnyugodjon, mert így megtanulja, hogy ez nem egy szörnyű élmény, és egy kis együttműködés a javára válik. Attól függően, hogy ezek az első lépések mekkora kihívást jelentettek, nyugodtan megismételheti a manővert jutalomfalatokkal - vagy akár rendes kutyaeledellel -, hogy a kutyát harc nélkül megtanítsa a tabletta bevételére.

  5. Ha Ön és a kutyus már elsajátította a „nyisd ki a szád és kapsz egy jutalomfalatot” manővert, akkor jöhet a fő mutatvány: a tabletta behelyettesítése a jutalomfalat helyére. Ha lehetséges, helyezze a tablettát a nyelv hátsó részére, ideális esetben a nyelv tövéhez.

  6. Mindig adjon sok szóbeli dicséretet és jutalomfalatot, miután a kutya sikeresen bevette a gyógyszert.

Mivel ez a technika egy kicsit több szakértelmet igényel, érdemes lehet megkérni az állatorvost, hogy mutassa meg, mielőtt egyedül próbálkozna vele. Miután sikeresen elhelyezte a tablettát a kutya szájába, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a kutya száját csukva tartsa azáltal, hogy az ügyesebb kezét gyorsan visszahelyezi az alsó állkapocsra, gyengéden megtartva az irányítást. A kutya orrára fújva és a torkát finoman megsimogatva ösztönözni tudja őt a nyelésre. A legtöbb kutya megnyalja az orrát a tabletta lenyelése után. Azoknál a diszkrétebb kutyáknál, akik a sikert illetően bizonytalanságban tartják önt, érdemes odafigyelni egy kis ideig, hátha kiköpik a bizonyítékot.

Egyéb gyógyszerformák

Ha még mindig nem tudja rávenni a kutyáját, hogy bevegye a tablettát, a gyógyszer egyéb formáira lehet szükség. Az állatorvos például folyékony gyógyszereket írhat fel. A folyadékokat fecskendővel (vagy a gyógyszerrel együtt adott cseppentővel) lehet beadni a kutya szájának hátsó részébe úgy, hogy a fecskendő hegyét valamelyik oldalon a hátsó fogak közelébe helyezi. A pofazacskó egy másik jó hely, amelyet a folyékony gyógyszerekkel célszerű megcélozni.

Ha nehezen tudja beadni a gyógyszereket, fontos, hogy nyílt és őszinte kommunikációt folytasson állatorvosával, aki segíthet kutyája kezelési tervét úgy alakítani, hogy Ön nyugodt maradhasson és biztonságban érezhesse magát. Még ha nem is tudnak más gyógyszerformulát felírni, lehetnek saját tippjeik és trükkjeik, amelyeket megoszthatnak Önnel.

Ha a múltban nehezen tudott gyógyszert adni a kutyájának, mindenképpen használja ezeket a lépéseket annak biztosítása érdekében, hogy értse, hogyan kell tablettát adni a kutyának.

A szerző önéletrajza

Dr. Laci Schaible

Dr. Laci Schaible

Laci Schaible, DVM, MSL, CVJ, társállatok gyógyításával foglalkozó állatorvos és állatorvos-író. Számos díjat nyert az állattulajdonosok oktatása iránti elkötelezettségéért, és vezető állatorvosi távgyógyászati szakértőként tartják számon.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó termékek