Bőrrák a kutyáknál: Tünetek, diagnózis és korai felismerés

SZERZŐ:
perces olvasás

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Biztosan hallott már az emberek bőrrákjáról, de vajon a kutyák is kaphatnak bőrrákot? Hogyan néz ki a bőrrák egy kutyán? A kutyáknál többféle bőrrák is kialakulhat, és az emberekhez hasonlóan mindegyiknek más és más tünetei lehetnek. Szerencsére a kutyák legtöbb bőrkinövése jóindulatú, ideértve a különböző zsírdaganatokat (lipómák) és faggyúcisztákat.

Kaphatnak a kutyák bőrrákot?

A válasz: Igen. A Royal Veterinary College szerint a bőrrák számos különböző típusa érintheti a kutyákat is. Ezek a következők:

  • Hízósejtes daganatok. A kutyák leggyakoribb daganatai, a hízósejtes daganatok, melyek a fehérvérsejtek egy típusából, a hízósejtekből indulnak ki, amelyek rákos daganatokat okozhatnak a bőrön vagy a bőr alatt. 
  • Karcinóma. Ez a ráktípus különböző bőrsejteket érinthet, és az érintett sejtek típusa alapján különítik el őket. Ilyen például a bazálsejtes karcinóma és a laphámsejtes karcinóma.
  • Melanóma. Ez a rák a kutya bőrének színét meghatározó pigmentsejteket érinti. 
  • Limfóma. Ez a rák a nyirokrendszerből indul ki, és a bőrben megjelenő formája kután limfóma néven ismert.

Bár nincs egyértelmű válasz arra vonatkozóan, hogy mi okozza egyes kutyák bőrrákját, a Blue Cross a következő kockázati tényezőket írja le:

  • Napozás és leégés. 
  • A bőr egy bizonyos területének kényszeres nyalogatása. 
  • Genetika és fajta.

A Blue Cross kifejti, hogy általánosságban a világos bőrű, vékony bundájú vagy kevés szőrzettel rendelkezű kutyáknál a legnagyobb a bőrrák kialakulásának kockázata. Egyes fajták nagyobb valószínűséggel kapnak bizonyos ráktípusokat, mint mások. A PDSA szerint például a beagle, a boxer és a bulldog a hízósejtes daganatok által leginkább veszélyeztetett fajták közé tartozik. 

Hasonlóképpen, egyes fajtáknál gyakrabban fordulnak elő jóindulatú daganatok; A labradorok hajlamosabbak a lipómákra, míg az uszkárok különösen hajlamosak a ciszták kialakulására. Mindazonáltal a rák bármelyik kutyafajtánál megjelenhet és előfordul, hogy egyes rákos daganatokat összetévesztenek a jóindulatú kinövésekkel. Emiatt fontos ébernek maradni, és megbeszélni állatorvosával a kutyája bőrével kapcsolatos minden változást.

Hogyan néz ki a bőrrák a kutyáknál?

Kaphatnak egyáltalán a kutyák bőrrákot? Igen. Tehát, hogyan néz ki a bőrrák egy kutyán? A Blue Cross szerint a bőrrák sokféle formát ölthet, a csomóktól és dudoroktól kezdve a hegeken át a szemölcsökig. A foltok vagy a kinövések színe is változatosan alakulhat. 

A bőrrák legtöbb típusa például úgy néz ki, mint egy csomó a bőrben és előfordul, hogy van rajtuk szőr, de az is lehet, hogy nincs. A rosszindulatú melanóma azonban fekete vagy barna foltként is megjelenhet, és lehet kiemelkedő, mint egy anyajegy, vagy lapos. A kután limfóma viszont vörös, hámló bőrfoltok formájában is jelentkezhet, hasonlóan a bőrgombához. Mind a kután limfóma, mind a rosszindulatú melanóma gyorsan halálos kimenetelűvé válhat, ezért azonnali diagnózist és kezelést igényel. 

Mennyire ijedjen meg, ha csomót talál a kutyán? Általános szabályként elmondható, minden csomó a kutya bőrén aggodalomra adhat okot, különösen, ha új vagy gyorsan növekszik. Tegyük fel, hogy mindig azon az egyetlen kedvenc helyen simogatja a kutyáját. Egy nap észrevesz egy kis csomót. Később észreveszi, hogy megnőtt a mérete. Ez bajra utaló jel lehet. Ne feledje azonban, hogy egyes daganatok tömör tapintatúak, mások pedig puhák, így nem mindig lehet megbízhatóan megítélni a növekedés mértékét. 

Egy másik jel, amire figyelni kell az, ha a csomó látszólag ok nélkül vérzik vagy nedvedzik. Ez van, hogy zavarja a kutyáját, van, hogy nem, ezért érdeklődésének vagy szorongásának mértéke általában nem jelzi megbízhatóan a növekmény rákos jellegét.

A bőrrák diagnosztizálása kutyáknál

Amikor a bőrtünetek miatt elviszi kutyáját az állatorvoshoz, az állatorvos valószínűleg egy tűvel aspirációs mintát vesz. Ezen eljárás során egy olyan tűt szúrnak a csomóba, mint amilyet a védőoltásokhoz is használnak azért, hogy sejtmintát vegyenek belőle. Az állatorvos ezután mikroszkóp alatt megvizsgálhatja a sejteket, vagy elküldheti a mintát egy patológus szakembernek. Néha néhány sejt egy tárgylemezen nem elég a diagnózishoz, ezért előfordulhat, hogy az állatorvosnak biopsziát kell végeznie, vagy sebészileg el kell távolítania a teljes csomót, hogy elküldhesse vizsgálatra. Ez a diagnózis felállításának legpontosabb módja.

Vágott portré egy felismerhetetlen férfi állatorvosról, aki fehér labrador kutyát vizsgál az állatorvosi rendelőben, másolati tér

A bőrrák kezelése kutyáknál

A rák diagnózisát elfogadni soha nem könnyű. Az esetlegesen átélt érzelmek mellett valószínűleg a következő lépéseken is elgondolkodik. Milyen kezelés áll rendelkezésre? Hogyan tudja a legjobban támogatni kutyáját? 

Szerencsére a kutyák bőrrákjának számos típusa sebészi eltávolítás útján gyógyítható. Ha a rák agresszív vagy a test más részeire is átterjedt („metasztázisos”), az állatorvos kemoterápiát vagy sugárkezelést is javasolhat. Fontos, hogy nyíltan beszélgessen állatorvosával, hogy megismerje az Ön és kutyája számára rendelkezésre álló összes kezelési lehetőséget.

A korai felismerés kulcsfontosságú

Bár a kutyák bőrrákját nem lehet teljesen megelőzni, a korai felismerés nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy kutyája gyorsabban felépüljön - és esetleg tovább éljen. Ahhoz, hogy a kutya egészségére odafigyeljen, hetente legalább egyszer alaposan simogassa meg őt bármilyen gyanús csomó, dudor vagy folt után kutatva. Tekintse ezt egy kutyamasszázsnak! Idősebb kutyák esetében, akiknek sok csomójuk van, vezessen egy táblázatot vagy diagramot arról, hogy hol találhatók és mekkorák ezek a csomók. Így, ha az egyik növekedésnek indul, gyorsan észre fogja azt venni. 

Ellenőriztesse állatorvosával az új csomókat vagy foltokat. Néha nehéz lehet egy apró csomót újra megtalálnia, amikor a kutya az állatorvosi rendelőben van, ezért fontolja meg a környező szőrzet levágását, vagy a kinövés helyének tollal való körbe rajzolását.

Kaphatnak a kutyák bőrrákot? Bár a válasz igen, megnyugvást jelenthet, ha tudja, hogy a kutyák bőrrákja a legtöbb esetben kezelhető. A legfontosabb, hogy rendszeresen ellenőrizze kutyáját, és minden problémát azonnal jelezzen állatorvosa felé.

A szerző önéletrajza

Dr. Karen Louis

Dr. Karen Louis

Dr. Karen Louis molekuláris sejtbiológiából doktorált, majd állatorvosi karrierre váltott. Az Illinois-i Egyetemen szerzett diplomát, és közel 20 éve praktizál. Kisállatpraxisa van St. Louis közelében, Missouriban (MO), ahol az otthoni ellátást kombinálja egyedülálló, alacsony stresszhatással járó rendelőjének vezetésével. A publikált szerző és díjnyertes természetfotós idős kutyákat ment meg helyi menhelyekről, és utolsó éveikben kényezteti őket.