A kutyám egész nap alszik: Normális ez?

Közzétette: Chrissie Klinger
Olvasási idő: perc

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Gondolta már valaha, hogy: „A kutyám egész nap alszik. Bárcsak én is megtehetném”? A kutyák többet alszanak, mint az emberek, és bár irigyelhetjük néha a kutyánk öt órás luxussziesztáját, fontos megértenünk, hogy a kutyák miért alszanak olyan sokat, és mit is jelent a kutyáknál a túl sok alvás.

Mennyi alvásra van valójában szüksége a kutyámnak?

Amikor más gazdikkal beszélget, felmerülhet, hogy az ő kutyájuk is egész nap alszik-e. Sajnos azonban nem a legjobb módszer a normális alvás felmérésére, ha kutyája viselkedését más kutyák szokásaival hasonlítja össze. Sok tényezőtől függ az, hogy kutyája mennyi alvást igényel: életkor, fajta, aktivitási szint és környezeti feltételek.

Ha kutyája általában napi 12–14 órát alszik, az American Kennel Club (AKC) szerint valószínűleg nincs oka aggodalomra. Hogyha viszont a kutyája naponta több, mint 15 órát alszik, gondosan figyelje meg, hogyan viselkedik akkor, amikor ébren van. Ha levertnek látja, vagy azt tapasztalja, hogy elhúzódik az emberektől és más állatoktól, ideje felkeresni az állatorvost.

Ha úgy tűnik, hogy kutyája a normálisnál többet alszik, vegye számításba a környezet változásait. A kutyája életében bekövetkezett kisebb változások alvási szokásai nagyobb változásait okozhatják.

  • Új háziállatok: Ha egyszer csak Önhöz kerül egy fékezhetetlen kiscica, kutyája saját csendes helyre vágyhat, ahol pihenhet.
  • Meleg idő: Ha kutyájánál nyáron jelentkezik az aluszékonyság, figyeljen a hőguta jeleire, mint például a levertség, a túlzott nyáladzás vagy a hányás.
  • A napi ritmus megváltozása: Új munkája lett vagy változott a munkaideje? A hosszabb időre otthon hagyott kutya unatkozhat vagy magányossá válhat.
  • Több játék: Új napközibe kezdett járni a kutyája? Együtt fut vele 5 km-eket? A játékidő vagy a mozgás növekedésétől kutyája kimerülhet, így időbe telhet, amíg az új mozgásszinthez alkalmazkodik, hogy aztán visszatérjen a normál alvásmintázatához.

Golden retriever puppy asleep on red flannel blanket.

Kölyökkutyák: Sok játék, sok alvás

Az életkor jelentős tényező, ha arról van szó, mennyi alvást igényel egy kutya. Ahogy a kisgyerekeknek sok alvásra van szükségük, úgy egyes kölyökkutyák is alhatnak akár naponta 18–20 órát, mint azt a PDSA megjegyzi. Ez a létfontosságú pihenés segít abban, hogy központi idegrendszerük, immunrendszerük és izmak megfelelően fejlődjenek. Sok kölyökkutya a nap végigszundikálásával jut hozzá a szükséges alváshoz. Bátorítsa kutyáját, hogy mindig ugyanazon a csendes, kényelmes helyen szundikáljon, hogy rutint alakíthasson ki, valamint igyekezzen megakadályozni, hogy gyerekek vagy más állatok itt megzavarhassák.

Az igazán fiatal kölyökkutyáknak a megszokott lefekvési idő kialakítására is szükségük van. Minden este nagyjából azonos időben kapcsolja le a villanyokat és szüntesse meg a zajokat, például a tévé hangját, meggyőzve ezzel kutyáját, hogy ugyanakkor térjen nyugovóra, amikor Ön.

Alvás és öregedés

Az idős kutyák több alvást igényelhetnek, mint a fiatal vagy a felnőttkorú kutyák, és mozgás után gyakran hosszabb ideig regenerálódnak. A PDSA megjegyzi, hogy az idős kutyák néha az ízületi fájdalom miatt válnak kevésbé aktívvá. Ha kutyája nem csupán többet alszik, hanem az állással és a járással is gondja van, osteoarthritis lehet nála kialakulóban.

Állatorvosának vizsgálata segít feltárni, hogy mi okozhatja kutyájánál a több alvást. Ha kutyájánál osteoarthritist diagnosztizálnak, állatorvosa javasolhatja, hogy kutyája fekhelyét melegebb helyre tegye át és tegyen rá több párnát, valamint ügyeljen kutyája testsúlyára, nehogy több terhelés érje az ízületeit.

Two dog noses poking out from under a blanket

A kutyám egész nap alszik: Egyéb tényezők

A nagy kutyák hajlamosak többször aludni, mint a kisebbek. Az újfundlandi, a bernáthegyi, a masztiff és a pireneusi hegyikutya különösen jól ismert arról, hogy szeretetteljes és hűséges subaszőnyegként viselkedik. Ha óriási kutyája van, aki imád aludni, akkor egyszerűen csak nagyon nyugodt ősei lehettek.

Egy kis plusz szundi egyszer-másszor valószínűleg nem ad okot aggodalomra, ha viszont kutyája több alvásához evési mintázatainak megváltozása, szokatlan szomjúság vagy túlzott vizeletürítés társul, ideje orvoshoz fordulni. Ez a kombináció ugyanis néha a kutya cukorbetegségére vagy vesebetegségre utalhat.

Érdemes lehet kutyája viselkedését is megfigyelni, miközben alszik. Bár a legtöbb gazdi látta már kutyáját álmában futni, más mozdulatok valamely mögöttes probléma figyelmeztető jelzései lehetnek. Annál a kutyánál, akinél légzéskimaradás vagy horkolás van jelen, légzőszervi problémák kockázata állhat fenn. Az a kutya viszont, aki olyan mélyen alszik, hogy még a csengetést sem hallja meg, a hallásvesztés felé tarthat.

Ha aggasztják kutyája alvási mintázatai, figyelje meg a szokatlan alvási viselkedés mellett az evését, a játékát és az ürítési szokásait. Ha annyit mond, hogy „a kutyám egész nap alszik”, ez még nem elég az esetleges probléma kiderítéséhez, ezért lássa el állatorvosát kellő információval, hogy rájöhessen, mi a helyzet.

Nyugodalmas alvást!

Ha kutyája alvási mintázatairól van szó, nincs egyszerű válasz arra, hogy kutyája túl sokat vagy túl keveset alszik-e. Legjobban úgy lehet erről meggyőződni, hogy végigkíséri kutyája egy tipikus napját, és a rendszeres vizit során megosztja ezt az állatorvosával. Állatorvosa megerősítheti, hogy kutyája esetében az alvási mintázatok normálisnak tűnnek-e, ha pedig nem azok, ajánlhat változtatásokat vagy elvégzendő vizsgálatokat. Ha pedig arra jut, hogy kutyája alvási mintázatai normálisak, már Ön is nyugodtan alhat, tudva, hogy kutyája egészséges és jól van.

Szerző

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger macskatulajdonos, aki otthonát szőrös kedvenceivel, két gyermekével és férjével osztja meg. Amikor éppen nem tanít, ír vagy blogol, Chrissie legszívesebben a családjával tölti az időt. Cikkein keresztül igyekszik segíteni a gazdiknak egy olyan aktívabb és tartalmasabb élet lehetőségének bemutatásával, amelyben a házi kedvencek boldogsága sem utolsó szempont.

 

Felülvizsgálta: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA és Dr. Becky Mullis, DVM, DACVIM (Tápanyag)

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó termékek