Igény szerinti vagy időhöz kötött etetés: Melyik a jobb módszer?

Közzétette:
PERCES OLVASMÁNY perc

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Nem tudja eldönteni, melyik a jobb módszer a macskája etetésére? Azt kérdezi magától, „Legyen-e előtte folyamatosan a száraz táp?”

Jelenleg hogyan eteti macskáját? Macskái igény szerint ehetnek a száraz tápból? Vagy csak meghatározott időpontban kapnak enni, vagy esetleg mindkét módszert alkalmazza? Továbbolvasva megismerheti azt a háromféle módszert, ahogyan a macskatulajdonosok etetik állataikat, továbbá felsoroljuk ezen módszerek előnyeit és hátrányait is.

Időhöz kötött etetés

Macskaevés

Az időhöz kötött etetés azt jelenti, hogy a nap folyamán a macskájának kizárólag bizonyos időpontban ad enni. Konzerv és a száraztáp is etehető ilyen módon.

Előnyei: Jól ellenőrizhető az elfogyasztott táp mennyisége, így azonnal észreveheti, ha macskája étvágya megváltozott. Továbbá ha több macska is van a házban, akkor az összes hozzáférhet az eledelhez anélkül, hogy bármelyik domináns lenne a többihez képest – vagyis anélkül, hogy egy macska enné meg az összes tápot és elhízna, míg a többi macskának nem jutna elegendő tápanyag ahhoz, hogy egészséges maradjon.

Hátrányai. Lehet, hogy a macskák ételt koldulnak két etetés között. Nem tudja szabályozni, hogy mennyit eszik meg a cica egyszerre. Ha azonban követi az állatorvosnak a megfelelő mennyiségre és rendszerességre adott javaslatait, akkor biztos lehet benne, hogy a cica megkapja a megfelelő mennyiségű és tápanyagtartalmú eledelt.

Ami fontos. A Cornell Feline Health Center szerint, míg a kiscicákat naponta háromszor kell etetni, a felnőtté válást követően (nagyjából egy éves koruk után), a napi egyszeri vagy kétszeri etetés is elegendő. Igazából a legtöbb macskának teljesen megfelel a napi egyszeri etetés. A Cornell Intézet szerint: „Ha a macska elérte a felnőttkort, akkor a napi egyszeri etetés mindaddig megfelelő, amíg teljesen egészséges és nincs olyan betegsége, amely miatt másképpen kellene etetni.”. Javasoljuk, hogy az etetési módszer vagy gyakoriság megváltoztatása előtt kérje ki állatorvosa véleményét.

Ha Ön több macskát is tart, akkor ideális esetben mindegyik macskának megvan a saját tálkája és vizes edénye egy csendes, nyugalmas sarokban, ahol a macska szeret elidőzni - mondja a „The Cat Doctors”. Ez azért van így, mert a macskák szeretnek egyedül lenni, amikor esznek.

Igény szerinti etetés

Talán az Ön fejében is megfordult már, hogy vajon jó lenne-e, ha a macskák bármikor, szabadon hozzáférnének az eleséghez. Ha így eteti macskáját, akkor az állatok tetszőleges időben juthatnak táplálékhoz. Ne feledje, hogy ezzel a módszerrel kizárólag száraz tápot lehet etetni, a konzerv macskaeledelt nem szabad egész napra elöl hagyni. Ha azt veszi észre, hogy a macskája táljában egy napnál tovább állt a száraz táp, akkor dobja ki és adjon neki frisset.

Előnyei: A macska a saját igényeinek megfelelően ehet kisebb adagokat naponta több alkalommal.

Hátrányai: Az igény szerint etetett macskák esetlegesen túlehetik magukat és elhízhatnak. Azt is nehéz megállapítani, hogyha csökkent vagy esetleg megnőtt a macska étvágya. Több macska esetén pedig nem könnyű megmondani, melyik mennyit eszik.

Ami fontos: Bár a nem megfelelően irányított igény szerinti etetés túlsúlyhoz vezethet, van lehetőség arra, hogy igény szerinti etetés mellett is megőrizhesse macskája súlyát és ellenőrizhesse az elfogyasztott mennyiséget. Ügyeljen a szükséges napi adag pontos kimérésére. Ha az így kimért mennyiség elfogy, másnapig ne adjon többet neki enni. Ezzel megtanulja a macska, hogy egész napra ossza be az eleséget és ne egyszerre habzsolja be az egészet.

Az igény szerinti etetés egyik változata, ha Ön az előre kimért tápot türelemjátékkal kombinált etetőtálba (food puzzle)szórja, így kontrollálva, mennyit és milyen gyakran egyen a macskája. A Scientific American számára készült interjúban a macskaviselkedés szakértője, Mikel Delgado azt mondja, a játékkal kombinált etetők nem csak jutalmazásra alkalmasak, de a mindennapi etetéshez is remekül felhasználhatók.

„„Kettős logika áll mögötte: az egyik, hogy a türelemjátékkal kombinált etetők fizikailag és mentálisan is megmozgatják a macskákat, a másik, hogy vadászként a természetben meg kellene dolgozniuk az élelemért. Senki nem adna nekik egy tál egeret ebédre!” - mondja Delgado.

Kombinált etetés

Fehér és narancssárga macska gallérral, étkezési fém tálból

Kombinált etetésen azt értjük, amikor naponta kétszer ad konzerveledelt a macskájának, közben pedig bármikor hozzáférhető számára a száraz eledel.

Előnyei: A kombinált etetéssel a macska a saját igényének megfelelően ehet a nap folyamán többször is. Az étvágyát legalább részben nyomon követheti, amikor konzerv eledelt ad neki. A macska a nedves és a száraz eledelek nyújtotta táplálkozási előnyöket egyaránt élvezheti.

Hátrányai: A kombinált etetés, hasonlóan az igény szerinti etetéshez, gyakran vezet túlevéshez és elhízáshoz, így fontos, hogy ellenőrizze a kiszórt táp mennyiségét és ha a napi adag elfogyott, ne adjon többet a macskának másnapig. Ha Ön több macskát is tart, akkor nehéz mindegyik állat teljes tápfogyasztását figyelemmel kísérni, ezért nem biztos, hogy az igény szerinti etetés bármely formája jó módszer az Ön számára.

Ami fontos: Ha macskákról van szó, a nedves és a száraz eledelnek is megvannak az előnyei és a hátrányai is. Például ha a macskánál bizonyos betegségek lépnek fel - mint a húgyúti- vagy vesebetegség - akkor jobb lehet számára a magasabb nedvességtartalmú konzerv eledel. A száraz táp viszont előnyösebb a macska fogazatára nézve, és tárolni is egyszerűbb.

Amennyiben kipróbálja a kombinált etetést, akkor fontolja meg a türelemjátékkal kombinált etető használatát, így kihívás elé állíthatja macskáját az eleség megszerzésének játékossá tételével.

Amennyiben több macskát tart, akkor figyeljen arra, hogy a felkínált eledel mennyisége ne haladja meg a számukra szükséges napi kalóriamennyiséget. Ellenkező esetben a macskái elhízhatnak és nagyobb lehet a veszélye más egészségügyi problémákkal kialakulásának.

Nem számít, melyik módszer mellett dönt, a macska fogyasztását a legjobban úgy követheti nyomon, ha minden nap kiméri a neki szánt adagot. Mindegyik Hill’s zsákon talál útmutatót arra vonatkozóan, hogy mennyi tápot kell ennie napi szinten a macskának. Az etetési útmutatót a Hill’s weboldalán a termékismertető oldalakon is megtalálhatja.

Ne feledje, a fentiek csupán útmutatóul szolgálnak. Egy macska igénye a testméretétől, az energiaszintjétől és az egészségi állapotától függően is változhat. Beszélje meg állatorvosával, hogy macskájának napi szinten mennyi kalóriára van szüksége.

Nem számít, milyen módszert alkalmaz macskája etetésére, mindig biztosítsa számára a megfelelő tápanyagokban gazdag, kiváló minőségű tápot, hogy kedvencének boldog és egészséges élete lehessen. Ha úgy érzi, a macskája testsúlyproblémákkal vagy általában táplálkozási gondokkal küzd, akkor kifejezetten ajánlott időpontot egyeztetnie az állatorvosával és egy egészséges tervet összeállítani a számára.

Contributor Bio

Kara Murphy

Kara Murphy

Kara Murphy szabadúszó író és kisállattulajdonos, aki a pennsylvaniai Erie városban lakik. Goldendoodle fajta kutyájának neve Maddie.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Kapcsolódó termékek