Miért hány a macska evés után?

Közzétette:
Olvasási idő: perc

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

A macskatulajdonosok gyakran az új macskatápot hibáztatják, ha macskájuk közvetlenül az evést követően hány. Az összefüggés logikusnak tűnik, de egyéb tényezők, a viselkedésben rejlő további okra is utalhatnak.

Regurgitáció

A regurgitáció, vagyis amikor a macska a lenyelt ételt visszaöklendezi, akkor fordul elő, ha az állatnak nagyon ízlik az új étel vagy más házi kedvencekkel versenyez az ételért. Ekkor a macska olyan gyorsan eszik, hogy meg sem rágja az eledelt és emiatt rengeteg levegőt is lenyel. A nagy ételdarabkák és a levegő lenyelése regurgitációra hajlamosít. Ha a macska röviddel az evést követően egész tápszemcsét öklendezik fel, akkor ennek feltételezhetően a regurgitáció az oka.

Mi a teendő?

Ha arra gyanakszik, hogy macskája túl gyorsan eszik és emiatt regurgitál, akkor ennek esélyét az alábbiakkal csökkentheti:

  1. Adjon az állatnak gyakrabban, de kisebb adagokat, amíg végül lassabban nem kezd enni.
  2. Mély etetőtál helyett lapos, széles lapra, például süteménysütő lapra helyezze a macska tápját. Így a tápszemcsék szétszóródnak és több időbe telik elfogyasztani azokat. Azt is megakadályozhatja ezzel, hogy a macska egyszerre túl sokat vegyen a szájába.

Tápváltás

Macskája attól is hányhat, ha túl gyorsan próbál átállni egy új macskatápra. Ennek elkerülésére hét napon keresztül keverje az új tápot egyre növekvő mennyiségben a régi táphoz, a régi táp mennyiségét pedig folyamatosan csökkentse, míg végül csak az új tápot adja.

Ha macskája evés után rosszul érzi magát, intenzíven, esetleg folyamatosan hány, akkor azonnal keresse fel állatorvosát. Egy új macskatáp bevezetése előtt mindig érdemes kikérni állatorvosa tanácsát.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK