Fontos információk a macskák táplálékintoleranciájáról és -allergiájáról

$authorText
Olvasási idő: perc

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Mit nevezünk táplálékérzékenységnek vagy táplálékintoleranciának?

A táplálékérzékenységet/intoleranciát egy adott összetevő, általában egy fehérje jelenlétére adott reakció okozza. A "kedvezőtlen eleségreakció"-ként is ismert probléma meghatározása szerint ez egy eleségre vagy eleség-adalékanyagra adott rendellenes reakció.

A kedvezőtlen reakció két típusát különböztethetjük meg. Az általában eleségérzékenységnek nevezett, első típusú reakcióban az immunrendszer is érintett, míg a másik, általában eleségintoleranciaként ismert reakcióból az immunkomponens hiányzik.

Az érzékenység akár egész életen át megmaradhat, ezért az adott összetevőt véglegesen száműzni kell a macska étrendjéből.

Mi okozza a táplálékérzékenységet vagy táplálékintoleranciát?

A macskáknál jelentkező táplálékérzékenység vagy -intolerancia leggyakoribb okai a következők:

 • Az eleség: Az érzékenységet leggyakrabban a macska táplálékában lévő fehérjeforrások, általában a marhahús, a hal vagy a tejtermékek váltják ki.
 • Károsodás: Gyulladások, fertőzés, műtéti beavatkozások és gyógyszerek is állhatnak azoknak a szervi károsodásoknak a hátterében, amelyek táplálékérzékenység vagy -intolerancia kialakulásához vezethetnek.
 • Életkor: Táplálékérzékenység vagy -intolerancia bármilyen életkorban előfordulhat.
 • Fajta: Úgy tűnik, egyes macskafajtáknál nagyobb a táplálékérzékenység vagy táplálékintolerancia kialakulásának a valószínűsége. Ilyen fajta például a sziámi.

Hónapokig vagy akár évekig is eltarthat, mire macskájában kialakul egy bizonyos eleség kapcsán érzékenység vagy intolerancia. Mindenesetre, ha az érzékenység egyszer már kialakult náluk, a macskák további életük folyamán szinte mindig negatívan reagálnak majd az adott eleségre.

Lehet, hogy a macskámnak táplálékérzékenysége van?

A PDSA tájékoztatása szerint a következő tünetek utalhatnak arra, hogy macskája táplálékérzékenységben szenved:

 • Hasmenés és hányás
 • Egész éven át fennálló viszketés, főleg az állat pofáján, fülein és nyakán
 • Túlzásba vitt tisztálkodás, és emiatt kialakuló szőrhiány az állat hasán és oldalán
 • Göbös, száraz bőrkiütések

Az eleségérzékenység és -intolerancia további tünetei:

 • Letargia
 • Fénytelen szőrzet
 • Puffadás
 • Gyakori vakarózás
 • Vörös, gyulladt bőr
 • Gyenge ütemű növekedés kölyköknél
 • Köhögés, lihegés vagy tüsszögés
 • Krónikus fülproblémák

A táplálékallergia és táplálékintolerancia gyakori tüneteiFONTOS: Az eleségérzékenység vagy eleségintolerancia egyes tünetei más súlyos betegségek tüneteihez hasonlítanak, ezért mindenképpen beszéljen állatorvosával, ha a felsorolt tünetek valamelyikét tapasztalja.

A táplálkozás jelentősége

A táplálékérzékenység vagy táplálékintolerancia az állat egész életén át megmaradhat. A fő cél az érzékenységet és a táplálékra adott kedvezőtlen reakciókat kiváltó összetevő megtalálása, majd eltávolítása az állat étrendjéből. Az eliminációs étrend --- vagyis a problémás összetevő kiküszöbölése --- kínálja a macskáknál kialakuló táplálékérzékenység diagnosztizálásának legpraktikusabb és legbiztosabb módját. Ügyeljen rá, hogy macskája ne juthasson hozzá semmilyen egyéb típusú macskaeledelhez, emberi táplálékhoz, csemegéhez, nassolnivalóhoz és rágható játékhoz, amíg Ön az elimináció módszerével a probléma okára próbál rájönni.

Ha macskája táplálékérzékenységben szenved, akkor még fontosabb, hogy a megfelelő macskaeledellel etesse. A macskája által fogyasztott eledel legyen kiegyensúlyozott, és az is fontos, hogy a lehető legkisebb számú összetevőt és adalékanyagot tartalmazza.

Ha macskája egy bizonyos fajtájú hússal szemben mutat érzékenységet, próbáljon ki olyan eledelt, amely a macska által még sosem fogyasztott fehérjeforrást, például kacsát vagy vadhúst tartalmaz. Ha ez a kísérlet nem hoz eredményt, macskája érzékenysége mindezekkel a fehérjékkel szemben fennállhat. Ilyen esetben kedvencének speciálisan lebontott fehérjéket tartalmazó eledelt kell majd fogyasztania.

A pontos diagnózis és a kezelés lehetőségeinek meghatározásához és a macskája számára legmegfelelőbb eledelről minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét.

Állatorvosától a táplálékérzékenységgel kapcsolatban a következőket kérdezze meg:

 1. Vannak-e olyan élelmiszerek, amelyeket nem szabad adnom a macskámnak az érzékenysége/intoleranciája miatt?
 2. Milyen hatással lehet az emberi táplálék a macskám egészségére?
 3. Ajánlja-e nekünk a Hill’s Prescription Diet vagy Science Plan macskaeledeleket, figyelembe véve a macskám táplálékérzékenységét?
 4. Mennyit és milyen gyakran adjak a macskámnak az ajánlott eledelből?
 5. Az ajánlott eledel mellett milyen csemegéket adhatok?
 6. Mennyi időnek kell eltelnie ahhoz, hogy látható javulás következzen be a macskám egészségi állapotában?
 7. Tud adni valamilyen írásbeli utasítást vagy tájékoztató anyagot a macskám táplálékérzékenységére vonatkozóan?
 8. Hogyan keressem Önt vagy a rendelőt (e-mail/telefon), ha további kérdéseim vannak?
 9. Kell majd kontrollvizsgálatra jönnünk?

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó termékek