Macskaürülék: Egy átfogó útmutató

SZERZŐ:
perces olvasás

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Macskagazdiként az alomdoboz kitakarítása nem biztos, hogy a kedvenc tevékenységei közé tartozik (ha mégis, nálam rengeteg alomdobozt talál!). De a macskaürülék ellenőrzése a normális szín és forma után kutatva az egyik módja annak, hogy kiszúrja az esetleges egészségügyi problémák jeleit.

A legtöbb macska naponta legalább egyszer ürít, és a macskakaki nagyszerű mutatója macskája egészségi állapotának. Ez elárulhatja, ha a macska stresszel vagy valamilyen betegségben szenved, vagy ha a macskaeledel nem megfelelő a számára.

Ha tisztában van azzal, hogyan néz ki a „jó ürülék", akkor biztos lehet benne, hogy fel tudja ismerni, ha a széklet nem tűnik normálisnak. Persze sokunknak, nincs alomtálcánk, és gyakorlatilag soha nem látjuk a macskánk ürülékét, mert a macskánk kint végzi el a dolgát. Ha ez a helyzet, akkor is figyeljünk arra, hogy milyen gyakran megy ki a cica, vagy hogy észreveszünk-e puha vagy folyós kakit a hátsó felük környékén. Ha gyanakszik valamilyen problémára, kínáljon fel egy alomtálcát, és győződjön meg róla saját maga.

Egészséges vs. Egészségtelen macskaürülék: Mire érdemes figyelni

Az egészséges ürülék általában rugalmas (mint a gyurma: nem túl puha, nem túl kemény). Ezt aranyszabálynak tartják, és ez annak a jele, hogy macskája normálisan ürít. Az egészséges bélsár színe sötétbarna, de nem túl sötét, mivel a feketés színű ürülék véres székletet jelenthet. A túl világos ürülék súlyosabb problémára, például májbetegségre is utalhat, mivel ez az epevezeték teljes elzáródását jelezheti - írja a Merck MSD Veterinary Manual.

A kis, kemény ürülékgolyók rendellenesnek és egészségtelennek számítanak, mert székrekedésre utaló jelek lehetnek. Ez komoly probléma a macskák számára, mert olyan egészségügyi gondokra utalhat, mint neurológiai vagy anyagcsere-zavarok, illetve vastagbélelzáródás - jegyzi meg az International Cat Care (ICC). Hozzáteszik, hogy a székrekedés annak is a jele lehet, hogy a macskája dehidratált. Mindenképpen hívja fel állatorvosát, ha macskája kis, kemény székletgolyókat ürít.

Szürke macska a barna bőrkanapé szélén alszik.

Figyelnie kell a lágy vagy folyadékszerű ürülékre is, amelynek nincs felismerhető alakja. A macskák hasmenését sokféle dolog okozhatja, a bakteriális fertőzésektől kezdve a bélparazitákon át a táplálékintoleranciáig. Ha nem nézi meg alaposan, összetévesztheti a folyékony székletet a vizelettel. Győződjön meg róla, hogy mindig alaposan és közelről megnézi, mit kotorászik, vagy használjon eldobható kesztyűt a textúra vizsgálatához.

Nem minden szokatlan macskaürülék ad okot pánikra, de gondos megfigyelést igényel. A PDSA szerint gyakori, hogy a macskáknak hasmenésük van például eledelváltás után. Ha azonban ez a fajta ürülék több mint 24 órán keresztül fennáll, illetve hányás, letargia vagy véres széklet kíséri, ajánlott macskáját állatorvoshoz vinnie. Jobb a biztonság.


Macska ürülékminták előkészítése

Az állatorvos minden éves látogatás alkalmával székletmintát kérhet, hogy a laboratórium elvégezhesse a székletvizsgálatot. A mintákat a legjobb, ha erre a célra készült műanyag tartályba gyűjtik, amelyet az állatorvosi rendelő biztosít. Akár a rendelőben is átvehet egy tartályt a vizit előtt, vagy vásárolhat egyet egy patikában. Csak ne feledje: a laboratóriumnak friss mintára lesz szüksége, ezért fontos, hogy csak aznap gyűjtse össze kincsét az alomdobozból, amikor leadja az állatorvosnál. Miután a székletet a műanyag mintatartályba kotorta, lehetőség szerint hűtse le, és mindenképpen jegyezze fel a gyűjtés dátumát és időpontját, hogy az állatorvosi rendelő pontos információkkal rendelkezzen.

Több macska, több ellenőrzés

Ha egynél több macskája van, nem feltétlenül kell minden egyes állattól mintát gyűjtenie, kivéve, ha az állatorvos kifejezetten erre kéri. Ha azonban véres székletet talál, akkor valószínűleg alomdoboz-őrjáratot kell végrehajtania, hogy megállapítsa, melyik macskánál lehet egészségügyi probléma. Természetesen, ha az egyik macska beteg, akkor a többi is az lehet. Ha az egyik macskánál komoly problémát észlel, próbálja meg a saját alomdobozával együtt elkülöníteni őt, amíg el nem tudja vinni az állatorvoshoz.

Akár hiszi, akár nem, macskája ürüléke sokat elárulhat a közérzetéről. Ha a székletellenőrzést beépíti a napi alomdoboz karbantartási rutinjába, az segíthet abban, hogy a cicája csúcsformában maradjon, és tiszta, egészséges környezetet biztosítson számára.


A szerző önéletrajza

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien író, édesanya és régóta cicagazdi, akinek a házát két orosz kék macskája uralja. Munkái a Care.com, a What to Expect, és a Fit Pregnancy oldalán jelennek meg, ahol a kisállatokról, a terhességről és a családi életről ír. Keresse és kövesse az Instagramon és a Twitteren: @brovelliobrien

 

Felülvizsgálta: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA és Dr. Emma Milne

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó termékek