Allergia, intolerancia és macskája érzékeny gyomra

Olvasási idő: perc

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Az egyik gyakori panasz, amit az állatorvosok a cicagazdiktól hallanak, hogy cicájuknak érzékeny a gyomra, és hány - hetente egyszer, talán kétszer, de mindig a szőnyegre (vagy más helyre, ahonnan nehezen mosható ki). Bár egyes macskáknál rendszeresen előfordulhatnak emésztési zavarok, ez még akkor sem tekinthető normálisnak, ha a padlón lévő tócsában növényi darabkák vagy szőrlabda van.

Számos oka lehet annak, hogy miért érzékeny macskája gyomra.  Fontos, hogy az ok azonosítása és a probléma kezelésére irányuló egyedi kezelési terv kidolgozása érdekében mindig állatorvos vizsgálja meg a macskát. Ma két lehetséges okról lesz csak szó, ami miatt a macska gyomra érzékeny lehet - táplálékintolerancia és táplálékérzékenység. Bár a kettő hasonlóan hangzik, mégsem ugyanaz. 

ásító macska a küszöbön

Táplálékintolerancia

A táplálékintolerancia kifejezés valamilyen ételre adott rendellenes reakcióra utal, amelyet nem az immunrendszer okoz, és bármilyen életkorú macskánál előfordulhat. A táplálékintolerancia miatti emésztési zavarok körébe tartozhat az ételmérgezés, a romlott halból származó hisztamin, a laktózintolerancia, valamint az, ha a macska a szemetesben kutat és olyan dolgokat eszik, amikhez normál esetben nem jutna hozzá. Jó induló lépés lehet, ha a lehetséges okokat megbeszéli állatorvosával.  

Egyes táplálékintoleranciás macskáknak a táp változtatására lehet szüksége. Az egyik lehetőség, melyet állatorvosa ajánlhat az, hogy a cica kapjon könnyebben emészthető eledelt.

Könnyen emészthető eledelek

Az emészthetőség arra utal, milyen könnyen tudja a macska vagy kutya feldolgozni a kapott eledelt és abból hozzájutni a létfontosságú tápanyagokhoz. Az emészthetőséget leginkább befolyásoló tényezők az összetevők, az összetevők minősége és az eledel előállítása során alkalmazott feldolgozási módszerek. Az érzékeny gyomrú kedvenceknek készített eledeleket általában nagyon könnyen emészthető összetevőkből készítik, de tartalmazhatnak az állat bélrendszerében élő mikrobiomot támogató kis mennyiségű rostot is. Ezek teljes értékűek és kiegyensúlyozottak, hogy a macska minden létfontosságú tápanyaghoz biztosan hozzájusson, köztük az egészség megőrzéséhez szükséges vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz. 

Táplálékallergia

A táplálékallergia az elfogyasztott eledelre adott rendellenes immunválasz eredménye.  A macskáknál szerencsére nem gyakori a táplálékallergia. Bármilyen életkorban kialakulhat, azonban a probléma tüneteinek megjelenéséhez az szükséges, hogy az állat ismételten ki legyen téve a kiváltó allergénnek (például mindennapos fogyasztással). A tünetek között előfordulhat hányás, hasmenés, puffadás, étvágyvesztés, bőrviszketés, szőrhullás vagy bőrpír. Ha kedvencénél ezen tünetek közül bármelyik megjelenik, ideje felkeresni az állatorvost.

Hiszi vagy sem, az Állateledel-gyártók Szövetsége (PFMA) szerint a macskáknál a táplálékérzékenység leggyakoribb okai a hal, a marhahús és a tejtermékek. A szövetség rámutat, hogy a valódi táplálékallergia voltaképpen rendkívül ritka, és gyakran nem ismerik fel a kisállatoknál, mert nem ugyanúgy jelenik meg, mint az embereknél. Ezért, ha gyanítja, hogy macskájának táplálékallergiája van, a legjobb, ha kivizsgáltatja az állatorvossal. 

Mi a teendő táplálékallergia esetén?

Ha Ön vagy az állatorvos erre gyanakszik, a kezelési terv részeként az állatorvos ajánlásában felmerülhet a diétás macskatáp alkalmazása.

Ha úgy gondolja, hogy elugrik egy kisállat-boltba és kipróbál valamilyen új tápot ahelyett, hogy állatorvoshoz vinné az állatot, várjon egy percet. Ezt a hibát gyakran elkövetik, amikor a macska érzékeny gyomráról van szó. A tápváltás csak bonyolítja a problémát, és megnehezíti az állatorvos számára a cica étrendi nehézségeire alkalmazandó megfelelő kezelés megtalálását.

A táplálékérzékenységet csak szigorú étrendi próbával lehet pontosan diagnosztizálni. Az étrendi próbát a külön e célra kifejlesztett diétás tápok alkalmazásával kell lefolytatni.  Rögtön megbeszéljük, mitől olyan különlegesek ezek a tápok. Ne használjuk a kisállat-boltban kapható, korlátozott összetevőkkel rendelkező wellness-tápokat. A megfelelő étrendi próba mintegy 10-12 hétig tart, a macskának pedig csak az új eledelt szabad kapnia, és semmi mást - nincs nasi, nincs rántotta, nincs cicafogkrém, kivéve, ha az állatorvos engedélyezte. Ha a macskának valódi táplálékallergiája van, az érzékeny gyomorra utaló tünetek 2-4 hét alatt megszűnnek. Az olyan tünetek, mint a bőrviszketés, lassabban múlhatnak el. Ha vallásos elhivatottsággal csinálja végig az étrendi próbát, de a macskának még mindig problémái vannak, akkor a gond valószínűleg nem táplálékallergia, és az állatorvos további vizsgálatokat javasolhat az egyéb okok felderítésére.

 

Mancsát nyalogató cirmos cica

"Hipoallergén", újszerű és hidrolizált fehérjét tartalmazó tápok: Mik ezek?

Bár a hipoallergén eledelnek nincs hivatalos definíciója, mégis láthat "hipoallergén" címkézésű terméket és az emberek ezt a kifejezést számos különböző táptípus és összetevő-kombináció esetén használják. Mivel a "hipoallergén" kifejezés az állateledeleknél nem hivatalosan definiált, előfordulhat, hogy az ilyen termék nem alkalmas vagy hatásos táplálékallergiás macskák számára.  

Az állatorvos táplálékallergia gyanúja esetén kétfajta diétás tápot javasolhat. Az első típus hidrolizált fehérjéket alkalmaz, ami azt jelenti, hogy a fehérjét olyan apró részekre bontották le, hogy a macska immunrendszere nem ismeri fel az allergént. A második típus az újszerű fehérjével, például kacsával vagy szarvassal készülő eledel. Ezek a fehérjeforrások valószínűleg újak a macska számára, így immunrendszere nem problémaként azonosítja azokat.

Közreműködő

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten 2002-ben végzett az UC Davis Állatorvostudományi Karon. Dr. Wooten az Amerikai Állatorvosi Újságírók Társaságának tagja, aki a coloradói Greeley-ben található kisállatpraxisban végzett gyógyító munkája mellett nyilvános előadásokat tart vezetés és ügyfélkommunikáció témakörben és számos írás jelenik meg tollából. Szívesen kempingezik családjával, szeret síelni, könnyűbúvárkodni és triatlonokon részt venni.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó termékek