A macska gyomorrontásának kezelése | Hill's Pet

SZERZŐ:
perces olvasás $minutes

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Segítség, a macskámnak gyomorrontása van!

Észrevette, hogy macskája véreset ürít vagy folyton hány? Sok macska szenved időről időre gyomorrontástól. Bár előfordulhat, hogy a konkrét részleteket nem kellemes olvasni, fontos, hogy tudja, mire számítson és hogyan járjon el. A hányás és hasmenés sem kisállatunknak, sem nekünk gazdiknak nem móka és kacagás, ám az alkalmankénti hányás vagy híg, folyékony ürülék az élet része, ha kisállatunk van.


Ismerje fel a tüneteket 

Ha macskája olyan hangot hallat, mintha hányni készülne, gyorsan helyezzen elé újságot vagy régi edényt vagy tálcát. Így nem kell kedvencét odébb mozgatni, amikor amúgy is rosszul van, mégis minimálisra csökkenti a rendetlenséget. Hasonlóképpen, a macska, aki az ajtót kaparva próbál kikéredzkedni, lehet, hogy szokatlan bélmozgásoktól szenved és érzi, hogy nem tudja úgy tartani a székletét, ahogy szokta. Egyes macskák nyugtalanok lehetnek, ha hasi fájdalmaik vannak, vagy egyszerűen összegömbölyödnek és elesettnek látszanak. További figyelendő jelek többek között a fogyás, az étvágy változása, a szellentés, a kutyorgó gyomor vagy az ürítés közbeni erőlködés.


Mi váltja ki? 

Az esetek zömében a gyomorrontást az okozza, hogy a macska olyasmit evett, amire reakciót mutat, például elkapott egy madarat vagy egeret, vagy behabzsolta az eledelt, vagy a szőrlabdákkal gyűlt meg a baja. A legtöbb cica egy kis segítséggel viszonylag gyorsan túljut ezeken a rosszulléteken, úgyhogy már a korai szakaszban kérje ki az állatorvos tanácsát. Egyes kisállatoknál tartósabb rendellenességek merülnek fel, amelyek mintha sosem múlnának el teljesen, vagy a legváltozatosabb időpontokban újra fellángolnának. Az állatorvosnak általában különféle vizsgálatokat kell elvégeznie, hogy megállapítsa a tartósabb bajok okát. A diagnózis felállításának elősegítésére vezessen naplót arról, mikor van a macskának gondja, milyen tüneteket mutat és mit evett az epizód előtti napokban.

Top tippek

  • Ha a macska hány, azonnal vegye el előle az eledelt és gondoskodjon róla, hogy legyen friss vize.
  • Ha a macska betegnek tűnik, továbbra is hány vagy a hányásban vagy hasmenésben vér jelenik meg, forduljon állatorvoshoz.
  • Kérdezze meg az állatorvost, mikor kezdhet könnyen emészhető macskatápot kínálni kis adagokban. Az állatorvosi rendelőkben elérhető terápiás macskatáp gyakran ajánlott a gyomorrontást követően.
  • A javasolt macskatápot körülbelül 5 napig, vagy az állatorvos utasításának megfelelően adja.
  • Ezt követően lassan keverjen hozzá a macska szokásos tápjából, majd a következő 7 napban fokozatosan növelje a szokásos táp mennyiségét és csökkentse a terápiás tápot, míg a macska ismét a normál rend szerint táplálkozik.

Ha aggasztja kedvence egészsége, mindig kérje ki állatorvos tanácsát.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó termékek