Hogyan hizlalhatunk egy macskát?

Kiadta:
Olvasási idő: perces olvasás

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Nehéz megállapítani, macskánk túl sovány-e vagy sem. Az International Cat Care szerint az Egyesült Királyságban a macskák 39-52 százaléka túlsúlyos. Mivel az általunk látott macskák jó része túlsúlyos, a normális súlyú macskák szokatlanul soványnak tűnhetnek a gazdik szemében. Akkor is nehéz megállapítani, hogy a macska sovány-e, ha hosszú a szőre vagy lóg a hasa.

Bár egy sovány macska nem feltétlenül ok arra, hogy sürgősen állatorvoshoz vigye, ha azon kapja magát, hogy a "Hogyan hízzon a macska?" témában keresgél, akkor valószínűleg itt az ideje a további vizsgálatoknak.

Túl sovány-e a macskám?

Nem könnyű annak megállapítása, hogy túl sovány-e a macskája.Gray, striped tabby Cat laying on bedSzerencsére van két egyszerű módszer, amellyel megállapíthatja, hogy macskája túl sovány, túlsúlyos vagy éppen megfelelő súlyban van.

 • Testkondíció pontszám: Az állatorvosok a testkondíció pontszámot (hasonló az emberek testtömeg-indexéhez) használják a házi kedvencek súlyának felmérésére. A testkondíció pontszám táblázat segíthet meghatározni, hogy macskája esetleg túl sovány-e. Ehhez találhat útmutatót állatorvosi rendelőkben vagy az interneten, például a PDSA honlapján.
 • Kézteszt: A kezét is használhatja viszonyítási alapként macskája kondíciójának meghatározásához. Tapintsa meg macskája bordáit (a mellső lábai mögött helyezkednek el); ha olyannak érződnek, mint a kézfeje, akkor a macska súlya éppen megfelelő. Ha bordái úgy néznek ki vagy olyan tapintásúak, mint az ujjcsontjai ökölbe szorítva, akkor sovány macskája van. Ha pedig a bordákat olyannak érzi, mint a tenyere, akkor a cica valószínűleg túlsúlyos. Továbbra is tanácstalan? Nézze meg a dvm360 videóját, amely bemutatja a kézpróbát!

A fogyás okai sovány macskáknál

Annak, hogy egy macska sovány, két oka lehet: vagy nem eszik eleget, vagy több kalóriát használ fel, mint amennyit bevisz. Lehet, hogy stressz, fogbetegség, hányinger vagy más ok miatt nem eszik eleget. Bizonyos betegségekben szenvedő macskáknál előfordulhat fogyás, és ez lehet az első, néha pedig az egyetlen külső jele annak, hogy valami nincs rendben. A fogyás oka lehet a test működésének és az anyagcserének a korral összefüggő változása is, ami 10 éves kor feletti idős macskáknál fordulhat elő.

A macska soványságának másik oka lehet az, ha nem jut hozzá elegendő táplálékhoz. Ha alultáplált kóbor macskát talál, forduljon a helyi menhelyhez vagy állatorvoshoz a további teendőkért a macska egészségének helyreállítása érdekében. Esetleg arra is kérhetik, hogy lehetőség szerint vigye be az állatot. Az örökbefogadott kóbor macskákat mindig el kell vinni állatorvoshoz, hogy ki tudják szűrni az egészségügyi problémákat.

A súlyvesztés észrevétlenül és lassan is kezdődhet. A legújabb kutatások szerint a fogyás a vesebetegség nagyon korai jele, és akár már három évvel a diagnózis felállítása előtt is jelentkezhet. Korai felismeréssel a terápiát is korábban lehet megkezdeni. Ezért az állatorvos által végzett rendszeres ellenőrzés, amely a testsúlyra is kiterjed, nagyon hasznos lehet a betegség korai felismerésében.

Sovány vagy sem, egészségügyi vészhelyzetnek minősül, ha macskája egyáltalán nem eszik. Ha ez a helyzet, azonnal vigye cicáját állatorvoshoz. Azoknál a macskáknál, amelyek napokig nem esznek, életveszélyes állapot alakulhat ki, amelyet májlipidózisnak, más néven zsírmájszindrómának neveznek.

Hogyan hizlalhatja macskáját?

Long-haired gray and white cat eating food from a cat bowlHa úgy gondolja, hogy cicájának híznia kellene, először vigye el állatorvoshoz, hogy ki lehessen zárni az esetleges betegségeket. Ha nem találnak egészségügyi problémát, az alábbi tippek segíthetnek abban, hogy cicája visszatérjen a helyes útra és hízzon.

 • Az egészséges (de sovány) macskáknak egyszerűen napi többszöri étkezésre van szükségük vagy biztosítson folyamatos hozzáférést a száraztáphoz, hogy hízni tudjanak. A macskák szívesebben "nassolnak", vagy esznek többször keveset a nap folyamán, így az egész nap rendelkezésre álló táplálék sokat számíthat. Tanácsos konzultálnia állatorvosával, hogy ez jó megoldás-e macskája számára. A korlátlanul hozzáférhető eledel ugyanis elhízáshoz vezethet, és csak bizonyos körülmények között ajánlott.
 • Ha több macskája van, előfordulhat, hogy az egyik őrzi az eledelt, és megakadályozza, hogy a másik megegye a saját adagját. Gondoskodjon arról, hogy minden macska hozzáférjen az eledelhez a nap folyamán, méghozzá biztonságos, nem fenyegető környezetben.
 • Ha macskája ideges, győződjön meg róla, hogy az etetőtál nincs olyasvalami közelében, amely megijeszti, például radiátor, zajos cső vagy ugató kutya.
 • Ha szárazeledellel eteti macskáját, adjon neki emellett konzervet is (vagy fordítva).
 • Ha extrákkal szokta feldobni az etetést és általában babusgatja macskáját étkezéskor, próbálja meg az eledelt egyszerűen kínálni egyenesen a zacskóból vagy konzervből egy csendes helyen, nagy felhajtás nélkül.
 • Ha a macska nagyon válogatós, próbáljon ki különböző ízesítésű és állagú száraz és nedves eledelt is — egyes macskák a csirkepástétomot, mások a lazacos ragut kedvelik —, de ügyeljen arra, hogy megfelelően hajtsa végre azeledelváltást, hogy elkerülje az emésztési zavarokat.
 • Melegítse az eledelt néhány másodpercig mikrohullámú sütőben, hogy kiemelje az aromáját! Ügyeljen arra, hogy ennek során megfelelő mikrózható edényt használjon, és etetés előtt ellenőrizze az eledel hőmérsékletét!
 • Keverjen egy pici sült csirkét az eledelbe; a legtöbb macska rajong a sült csirke illatáért és ízéért! Arra azonban ügyeljen, hogy csak bőr nélküli fehér húst adjon! Ne feledje, hogy macskája napi betevője elsősorban kiegyensúlyozott macskaeledelből álljon!
 • Keverjen egy kevés tonhalkonzerv-levet vagy sótlan csirkelevest macskája eledeléhez!

Egyes macskáknak egyszerűen magasabb kalóriatartalmú táplálékra van szükségük, és jót tehet nekik egy magas kalóriatartalmú diétás eledel. A súlyuk megtartásával küzdő idősebb macskáknak hasznos lehet egy antioxidánsokban, omega-3 és -6 zsírsavakban és prebiotikumokban gazdag, jól emészthető eledel. Ha macskájánál valamilyen egészségügyi problémát diagnosztizáltak, állatorvosa ajánlhat olyan diétás eledelt, amelyet kifejezetten kedvence számára fejlesztettek ki.

Mindig egyeztessen állatorvosával, mielőtt megváltoztatná macskája eledelét vagy táplálékkiegészítőket adna neki!

Ha úgy gondolja, hogy cicája túl sovány, mindig az állatorvossal való konzultáció a legjobb megoldás. Ők segíthetnek olyan stratégiákat találni, amelyek több evésre ösztönzik macskáját, és meg tudják állapítani, hogy a fogyás hátterében nem áll-e valamilyen komolyabb probléma. Egy kis türelemmel és állatorvosi közreműködéssel szeretett cicája remélhetőleg hamarosan visszanyeri egészséges súlyát.

Szerző

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten 2002-ben végzett az UC Davis Állatorvostudományi Karon. Dr. Wooten az Amerikai Állatorvosi Újságírók Társaságának tagja, a coloradói Greeley-ben található kisállatpraxisban végzett gyógyító munkája mellett nyilvános előadásokat tart vezetés és ügyfélkommunikáció témakörben és számos írás jelenik meg tollából. Szeret családjával kempingezni, síelni, könnyűbúvárkodni és triatlonokon vesz részt.

 

Felülvizsgálta: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA és Dr. Becky Mullis, DVM, DACVIM (Tápanyag)

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó termékek