A macskák öt gyakori emésztési problémája: Mi a teendő

SZERZŐ:
perces olvasás

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

A macskák emésztési problémái, mint például a hányás és a hasmenés, viszonylag gyakoriak, és sok gazdi úgy gondolja, hogy ezek normálisak. Azonban ha macskája folyamatosan hány, esetleg lágy vagy vizes az ürüléke, akkor valami történik a háttérben. Lehet, hogy ideje változtatni az eledelén vagy a környezetén, és mindenképpen ideje beszélni az állatorvossal. Íme néhány tipp a macskák leggyakoribb emésztési problémáinak megoldására.

  • Heveny gyomor-bélgyulladás. Ez a macskák „gyomorrontásának” leggyakoribb oka. Általában hirtelen kezdődő hányással és hasmenéssel jár. Sokféle dolog okozhatja, például ha valami rossz dolgot eszik (vagy ahogy sok macska szereti, megeszik egy fél egeret, a többit pedig nekünk hagyja!), paraziták, vírusok és szőrlabdák, hogy csak néhányat említsünk.
  • Krónikus enteropátia vagy gyulladásos bélbetegség. Az imént említett hirtelen fellépő rosszulléttel ellentétben a krónikus bélbetegségek lassabban jelennek meg, és általában hosszú ideig tartanak. Gyakori tünetei a hasmenés és a fogyás. Ismét sokféle dolog okozhatja, például nemkívánatos táplálékreakciók, immunreakciók és genetikai okok.
  • Vastagbélgyulladás. A vastagbél a bélrendszer része, és ha ez begyullad, azt kolitisznek nevezzük. Ez általában nagyon jellegzetes, és a legtöbb macska ugyanazokat a jeleket produkálja: úgy néz ki, mintha sürgősen ürítenie kellene, esetleg erőlködik, hogy üríteni tudjon, de nem sok jön ki, és a vastagbélgyulladás egyik klasszikus jele a friss vér és/vagy nyálka az ürüléken. 
  • Vörös macska az alomdobozban ül és a kamerába néz.

  • Székrekedés. Ugyanúgy, mint az embereknél, ha a macskáknak székrekedésük van, nehezen tudnak üríteni, és sokkal ritkábban ürítenek. A bélsárrekedést sok minden okozhatja. A csontok, tollak és szőrzet elfogyasztása miatt az ürülék kemény és nehezen távozik, a sok szőr jelenléte, különösen a hosszú szőrű macskáknál, vagy a lomha bélműködés szintén azt jelenti, hogy a bélsár száraz és nehezen mozdul tovább. Egyes fajták, mint például a sziámi, hajlamosabbak a lomha bélműködésre, mint mások. Ez a megacolon nevezetű betegséget eredményezheti.
  • Táplálékallergiák. A macskák számos okból rosszul reagálhatnak bizonyos ételekre, és ezeket együttesen nemkívánatos eleségreakcióknak nevezzük. A valódi eleségallergiák ritkábbak, mint azt az emberek gondolnák, és általában az ételekben megtalálható fehérjék okozzák, mint például a csirke, a hal és a tej. Az eleségallergiák hányást és hasmenést, valamint bőrproblémákat, például viszketést és túlzott tisztálkodást okozhatnak.

Fehér macska kék nyakörvben ásít.

Ne essen pánikba, ha macskájánál hirtelen emésztési problémák lépnek fel. Állatorvosa segíthet azonosítani a probléma okát, és kidolgozhat egy tervet arra, hogy macskája jobban érezze magát.

A szerző önéletrajza

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten 2002-ben végzett az UC Davis Állatorvostudományi Karon. Dr. Wooten az Amerikai Állatorvosi Újságírók Társaságának tagja, a coloradói Greeley-ben található kisállatpraxisban végzett gyógyító munkája mellett nyilvános előadásokat tart vezetés és ügyfélkommunikáció témakörben és számos írás jelenik meg tollából. Szeret családjával kempingezni, síelni, könnyűbúvárkodni és triatlonokon vesz részt.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó termékek