Öt gyakori emésztőrendszeri probléma macskáknál: Mi a teendő?

Közzétette:
Olvasási idő: perc

A macskák esetében az emésztőrendszeri problémák olyan gyakoriak, hogy egyes gazdik azt is hihetik, ez így normális. Ha azonban macskája rendszeresen hány (hetente egyszer vagy esetleg többször) vagy túl lágy az ürüléke, akkor biztos lehet benne, hogy van valami a háttérben. Elképzelhető, hogy tápváltásra lenne szükség vagy esetleg változtatni kellene a cica környezetén. Egy biztos, mindenképpen érdemes egyeztetni állatorvosával. Az alábbiakban néhány javaslatot olvashat a macskák leggyakoribb emésztési problémáinak megoldására.

Gyömbér macska ül egy alomban, és nézi a kamerát.

1. Bélférgesség

A bélparaziták nagyon gyakran előfordulnak a macskáknál – még lakásban tartott macskák esetében is. A diagnózis és a kezelés legnehezebb része, hogy a macska mindenféle külső jel nélkül is fertőzött lehet. A leggyakoribb bélparaziták a kampósférgek, a fonálférgek és a galandférgek.

A macska emésztőrendszerét megtámadó bélparazitákra utaló jelek az alábbiak lehetnek:

  • Hányás
  • Hasmenés
  • Férgek az ürülékben vagy a hányadékban
  • Testsúlycsökkenés
  • Kidudorodó has

A macskák bélférgessége nemcsak undorító, de emberre is átterjedhet, ezért nagyon fontos, hogy évente legalább egyszer vagy kétszer ellenőriztesse állatorvosával kedvence ürülékét. Amennyiben macskája féregtesztje pozitív lett, kövesse az orvosa által meghatározott féregtelenítési utasításokat.

2. Székrekedés

A székrekedés vagy bélsárrekedés egy másik gyakori probléma, amely egy macska emésztőrendszerét érintheti. Okozhatja kiszáradás, fájdalom, bélmozgási zavarok a vastagbélben vagy egy ritka rendellenesség, a vastagbéltágulat(megacolon), amely akkor alakulhat ki, ha a macska túl sokáig tartja vissza az ürüléket vagy esetleg krónikus bélsárrekedése vagy szorulása van.

A visszatérő székrekedés egyáltalán nem nevetnivaló probléma. Állatorvosa javasolhatja a vízfogyasztás fokozását a száraztáp mellé adott nedves eledel segítségével, több mozgást vagy biztonságos testsúlycsökkentést. Az orvos javasolhatja továbbá az olyan macskatápra történő átállást, amelyet kifejezetten a macskák emésztőrendszerének támogatására állítottak össze. Ilyen például a Hill's Prescription Diet macskaeledel. Ha a macskája bármikor kínlódva és eredménytelenül guggol az alomtálca felett, akkor vigye el állatorvosi vizsgálatra amilyen hamar csak lehet.

3. Szőrlabdák

A szőrlabdák igen gyakoriak, de ez nem jelenti azt, hogy macskájának együtt kell élnie velük. Szőrlabdák akkor keletkeznek, amikor a macska vedlik vagy egyéb emésztési problémája akad. Ha a macska csak néha öklendezik fel szőrlabdát (normálisnak a havi egy szőrlabda számít) akkor nincs szükség orvosi segítségre.

Azoknak a macskáknak, amelyeknek tápváltásra van szükségük a szőrlabdák keletkezésének szabályozásához, a Hill’ Science Plan Adult Hairball Indoor macskaeledel jó választás lehet. Ez az eledel olyan rostokat tartalmaz, hogy segítségével kevesebb szőrlabda formálódjon. Ez a táp csökkentett kalóriatartalmú, ami kifejezetten előnyös, mert a lakásban tartott macskák gyakran küzdenek túlsúllyal. Amennyiben a szőrlabda probléma továbbra is fennáll, akkor fontoljon meg egy esetleges professzionális macskanyírást (oroszlánfazont kérjen) vagy keresse fel állatorvosát.

Fehér macska ásító kék gallérral.

4. Gyulladásos bélbetegség (IBD) és az emésztőrendszer nyirokcsomóinak daganata (lymphoma)

A macska emésztőrendszerének súlyosabb megbetegedései közé tartozik a gyulladásos bélbetegség, vagy röviden IBD (inflammatory bowel disease). A macskák IBD-vel kapcsolatos emésztőszervi tünetei a hányás, a hasmenés, a lágy ürülék, az étvágytalanság és a fogyás. Az IBD pontos oka ismeretlen, de úgy gondolják, hogy az immunrendszer genetikai rendellenessége okozza, amely miatt a szervezet felerősösött immunválasszal reagál az eledelre, a parazitákra vagy a baktériumokra.

Az IBD frusztráló betegség az állatorvosok számára, mert nagyon hasonlít több más emésztőrendszeri betegséghez is, és biztosan diagnosztizálni csak bélbiopsziával lehet. Sok kisállatulajdonos nem örül a gondolatnak, hogy a diagnózishoz a macskát meg kell műteni, ezért inkább a nem invazív hasi ultrahangvizsgálatot választják. Bár az IBD-t ultrahanggal nem lehet biztosan diagnosztizálni, több jel is utalhat arra, hogy macskája ebben a betegségben szenved, ilyen például a megvastagodott bélfal. A terápia rendszerint magába foglalja a féregtelenítést és szükség esetén az antibiotikumos kezelést is. Macskájának ezeken kívül szüksége lehet még szájon át vagy injekcióban adott szteroidokra és egy kímélő, hipoallergén tápra történő átállásra is.

Az IBD esetében nagyon fontos a gyulladáscsökkentés. A krónikus gyulladás idővel hajlamosít emésztőrendszeri nyirokcsomó-daganat (lymphoma) kialakulására, amiről úgy tartják, hogy a macskák IBD-jének rosszindulatú (rákos) formája. Ezért amennyiben macskáját gyulladásos bélbetegséggel diagnosztizálták, körültekintő módon kövesse az állatorvosától kapott utasításokat.

5. Eleségallergia

Macskáknál a valódi eleségallergia aránylag ritka és általában emésztőrendszeri (hányás, hasmenés és gázképződés) és bőrtünetei (viszkető bőr, vörös foltok, szőrhullás) is vannak. Az eleségallergia hatással van az immunrendszerre a bélrendszerben és a bőrben is. A Tufts Cummings állatorvosi központ tapasztalatai szerint a kisállatoknál leggyakoribb eleségallergének a marha, a tejtermékek és a hal.

Ha az Ön állatorvosa eleségallergiára gyanakszik, akkor 10-12 hétig tartó hipoallergén eliminációs diétát fog javasolni. Az esetleges allergén összetevő kizárására ez alatt az időszak alatt KIZÁRÓLAG az előírt tápot szabad adni az állatnak. Ha macskája bármi mást is eszik ezen kívül, akkor az eliminációs diétát elölről kell kezdeni. Valódi allergia esetén az emésztőrendszeri panaszok két héten belül, a bőrproblémák pedig nyolc-tíz héten belül megszűnnek. Macskája rövidtávú jóllétének biztosítására szteroidot is felírhat az állatorvos.

Ne essen pánikba, ha a macskájának hirtelen emésztési problémája alakul ki. Azzal a tudással felvértezve, hogy milyen emésztési problémákra figyeljen és mikor kell ezek miatt állatorvoshoz fordulnia, biztosítani tudja macskája és annak emésztőrendszere egészségét és nyugalmát.

Contributor Bio

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten az UC Davis Állatorvosi Iskolán szerzett diplomát 2002.-ben. Az Állatorvosi Újságírók Amerikai Egyesületének tagjaként dr. Wooten társállatokat gyógyít a coloradói Greeley-ben, továbbá rendszeresen tart előadásokat szakmai kérdésekről, a vezetésről, az ügyfelekkel való kommunikációról és emellett írni is szokott. Szeret a családjával kempingezni, síelni, búvárkodni és triatlonokon részt venni.

Kapcsolódó Cikkek

Kapcsolódó Termékek