Hányás és hasmenés: Vészhelyzetet jelent-e a macskáknál?

SZERZŐ:
perces olvasás $minutes

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Cicája hány? Úgy látja, hogy ürülékének színe vagy állaga megváltozott? A hányás és hasmenés eléggé gyakori a kisállatoknál, és sokféle oka lehet. Gyakran nincs ok az aggodalomra - talán valami rosszat ettek, vagy csak elkaptak valamit, mint mi is néha. Bár az esetek zöme magától megoldódik, óvatosnak kell lenni, mert ezek a problémák néha nagyobb aggodalomra okot adó betegség tünetei is lehetnek. A hányás például gyors kiszáradáshoz vezethet. Íme néhány iránymutatás annak eldöntéséhez, hogy kedvence rosszulléte vagy hasmenése állatorvosi kezelést igényel-e.

Mit tegyen?

Ha macskája hány, az első lépés abbahagyni etetését és gondoskodni arról, hogy bőségesen álljon rendelkezésére friss ivóvíz. Ha macskája több mint 8 órán keresztül hány vagy nagyon gyakran hány, forduljon állatorvoshoz. Ha macskájának hasmenése van, rendszerint nincs szükség koplaltatásra. Az önkorlátozó hasmenésnek általában 2-3 napon belül rendeződnie kell. Bizonyos körülmények között azonban ne várjon 24 órát az állatorvosi vizittel, amikor macskája rosszul van.

Hívja az állatorvost, ha...

  • Cicája nagyon fiatal vagy nagyon idős (mivel igen gyorsan kiszáradhatnak)
  • Macskájának valamilyen meglévő betegsége, például cukorbetegsége van
  • Macskája már gyógyszeres kezelés alatt áll. Kérjen tanácsot, hogy le lehet-e vagy le kell-e állítani a gyógyszeres kezelést, amíg a probléma rendeződik
  • A hányásban vagy ürülékben vért lát, vagy fekete, szurokszerű anyag távozik
  • A macska elesettnek néz ki, bágyadttá válik vagy az ínye tapintata száraz és ragacsos
  • Ha 24 óra után úgy tűnik, a macska pocakja megnyugodott és tanácsot kérne, hogy mivel etesse a továbbiakban, forduljon állatorvosához. Az állatorvos gyakran olyan speciális összeállítású tápot javasol, mint a Hill's Prescription Diet i/d, a szokásos tápra történő azonnali visszaállás helyett.

Egy utolsó tanács - mielőtt állatorvoshoz viszi a beteg cicát, telefonáljon. Előfordulat, hogy megkérik: külön helyiségben várakozzon, ha gyanújuk szerint macskája megfertőzhet más pácienseket.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó termékek