Demencia macskáknál: Amikor nem „csak simán öregszik”

Közzétette: Dr. Patty Khuly
Olvasási idő: perc

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Nem csak az embereknél jelentkezhet demencia – a macskáknál is. Sajnos azoknál a macskáknál, akiknek van szerencséjük sokáig élni, gyakran jelentkezhet valamilyen szintű demencia, más néven kognitív diszfunkció. A „zavarodottnak” tűnő idős macskáknál többről lehet szó, mint „sima öregedésről”.

Idősebb macskák: Új kutatási terület

A macskáknál jelentkező demencia bonyolult betegség, amit néha nem ismernek fel, nem kezelnek és félreértenek az állatorvosok és a kisállatok gazdái egyaránt. Mostanában, mivel a macskák tovább élnek, az ilyen diagnózis egyre gyakoribb.

A demenciával élő macskák az emberek időskori demenciájához vagy az Alzheimer-kórhoz hasonló tüneteket mutatnak. Az állatgyógyászok elkezdtek azon gondolkodni, hogy lehet-e valamit kezdeni a macskáknál fellépő demenciával.

Large, fluffy orange cat asleep on floor

A macskáknál fellépő kognitív diszfunkció jelei

Mint minden más szerv, úgy az agy működése is romlik az életkor előrehaladásával. A macskák öregedő agya gyakran 10 és 15 éves életkoruk között kezdi a romlás jeleit mutatni, e felett a kor felett pedig a tünetek mintha felerősödnének és ahogy a betegség előrehalad, még észrevehetőbbé válnak.

A macskák demenciájának tipikus jelei közé tartoznak a következők:

 • Általános dezorientáció (nem tudják, hol vannak, céltalanul téblábolnak, nem veszik észre a szokott időben történő események, például az etetés jelzéseit)
 • Csökkent aktivitás és kisebb érdeklődés a játék iránt
 • Változások az alvás-ébrenlét ciklusban (egész éjjel ébren marad és egész nap alszik, nem érdekli az emberi tevékenység)
 • Csökkent érdeklődés az étel, a víz, a többi macska és az emberekkel folytatott interakció iránt
 • Az alomtálca mellé ürít
 • Hangoskodás (hangos nyávogás, különösen éjjel)

Az állatgyógyászat még keresi a válaszokat a macskáknál jelentkező demenciával kapcsolatosan felmerülő kérdésekre: A demencia egy adott neurológiai zavarhoz köthető-e? Megegyezik-e a folyamata az embereknél megfigyelttel? Kezelhető-e?

Demenciáról van szó vagy más betegségről?

Számos olyan időskori betegség van, melynek tünetei hasonlóak a macskáknál jelentkező demencia tüneteihez. Mivel ezek ugyanabban az életszakaszban lépnek fel, elkülönítésük alapos állatorvosi kiértékelést igényel, hisz végső soron ez teszi lehetővé macskája számára a megfelelő kezelést és gondoskodást. Jobb minél korábban felfedezni a problémát!

Pajzsmirigy-túlműködés

Idős macskáknál gyakran diagnosztizált zavar a túl aktív pajzsmirigy, amely túl sok pajzsmirigyhormont termel. A túl sok pajzsmirigyhormon megzavarhatja a szervek működését, sőt, az agyat is károsíthatja, ahogy az Animal Trust magyarázatában szerepel. Egyik jele a megnövekedett étvágy; így azt veheti észre, hogy macskája állandóan ételt követel. Sokszor jelentkezik hiperaktivitás és gyakori nyávogás is, ezáltal összekeverhető a demenciával. Macskája pajzsmirigyfunkciójának ellenőrzésére állatorvosa vérvizsgálatot végezhet.

Magas vérnyomás

A macskáknak is lehet magas a vérnyomása. A Cats Protection szerint ez általában más egészségügyi probléma –például vesebetegség vagy pajzsmirigy-túlműködés – eredményeként jelentkezik. A magas vérnyomás vakságot okozhat, valamint nyugtalansággal és zavarodottsággal járhat. Állatorvosa megmérheti kedvence vérnyomását, hogy ezt kizárja.

Siketség és érzékszervi hanyatlás

A siket macskák nincsenek tisztában saját nyiávogásuk hangerejével. Ez megjelenhet macskája viselkedésében, pont úgy, mint amikor idős emberek hajlamosak dezorientálttá válni, ha a környezet hallható jelzéseit egyre kevésbé veszik észre. Ugyanígy hozzájárulhat egy idős macska zavarodottságához a vakság is.

Osteoarthritis és más krónikus fájdalomhoz vezető okok

Nagyon nehéz a fájdalom felismerése a macskáknál, hiszen a fájdalmas vagy kellemetlen érzéseket nem ugyanúgy fejezik ki, mint az emberek. A legtöbb macska túlélési mechanizmusként elrejti a kellemetlen érzéseit. Előfordulhat azonban az olyan fájdalmas betegségben szenvedő idősebb macskáknál, mint amilyen az osteoarthritis, hogy a kellemetlenség miatt nem szívesen mennek az alomtálcába, így az alomtálcán kívül végezhetik el a dolgukat. Az is előfordulhat ilyenkor, hogy kevésbé aktívak és nem akarnak játszani. 

Agytumorok és más neurológiai problémák

A demencia jeleit mutató idős macskáknál fennáll az agytumor lehetősége is. A tumorok rohamokat és ájulást okozhatnak, de gyanúra ad okot mindenféle rendellenes viselkedés is, például a koordinált mozgás zavara vagy a „láthatatlan” tárgyak üldözése. Sok más neurológiai betegség okozhat még hasonló jeleket, mint amelyeket a demenciában szenvedő macskáknál látunk.

Calico a cica felfelé bámul.

Hogyan segítsen idős macskáján?

Ideális esetben a demencia jeleit mutató minden idős macskát teszteltetni kell minden olyan betegségre, amely a demenciát utánozhatja vagy kísérheti. Ha macskája demenciában szenved vagy zavarodott, így gondoskodhat biztonságáról és kényelméről:

 • Tartsa lakásban és tudjon róla, merre jár-kel.
 • Orientációját segítse rendszeres etetési és világítási idővel.
 • Kerülje az otthonát érintő nagyobb változtatásokat (például új háziállat vagy költözés).
 • E-vitaminban és antioxidánsokban gazdag eledelt adjon neki, mert ezek az egészséges agy fontos tápanyagai.
 • Az alomtálcát tegye nagyon könnyen megközelíthetővé rámpával vagy eleve alacsony tálcát használjon.
 • Lássa el az idős macskák számára oly kedves apróságokkal, mint a plusz fekhely és a könnyen hozzáférhető meleg zugok.
 • Rendszeresen keresse fel állatorvosát.

Létfontosságú a demencia bármely jelét mutató macska esetében, hogy a lehető leghamarabb lássa állatorvos. A gazdiknak fontos tudniuk, hogy macskájuk nem feltétlenül „csak simán öregszik” — lehet olyan valódi betegsége, ami egy kis plusz törődést igényel. Mivel macskája esetében nem olyan könnyű felismerni a zavarodottságot, mint az embereknél, a macskáknál jelentkező demencia diagnosztizálásához és kezeléséhez a legfontosabb első lépés, hogy tisztában legyen macskája normál viselkedésével.

Szerző

Dr. Patty Khuly

Dr. Patty Khuly kimagasló eredménnyel végzett mind a Wellesley College-on, mind a Pennsylvaniai Egyetem Állatorvosi Karán. Az MBA fokozatot a The Wharton School of Businessben szerezte meg, elismert, VMD/MBA kettős diplomát biztosító programjuk keretében. Jelenleg a Sunset Animal Clinic büszke tulajdonosa a floridai Miamiban. De ez még nem minden. Könyvmoly, imád kötögetni, forró jóga-mániás, zenebolond, néhanapján fut, és a kulináris élményeket sem veti meg. Dél-Miamiban él három kutyával, számtalan macskával, két mentett kecskével és egy mókás tyúkcsapattal.

Írásait a DrPattyKhuly.com és a SunsetVets.com weboldalakon követhetik az olvasók.

 

Felülvizsgálta: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA és Dr. Becky Mullis, DVM, DACVIM (Tápanyag)

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó termékek