Hízósejtes daganatok kutyáknál: Okok, megjelenés, kezelés és még sok más

SZERZŐ:
perces olvasás

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Az Animal Trust szerint a kutyák hízósejtes daganatai a kutyák leggyakoribb bőrdaganatai. De mi is pontosan a hízósejtes daganat, mik a hízósejtes daganatok jelei a kutyáknál, és kezelhetőek-e ezek a daganatok?

Hízósejtes daganatok kutyáknál

Fiatal nő játszik a kutyájával az otthonában

A hízósejtek önmagukban nem rákos sejtek. Ahogy az Animal Trust elmagyarázza, ezek a fehérvérsejtek egy fajtái. A csontvelőből származnak, és a szervezet különböző szöveteiben találhatók, ahol számos szerepet töltenek be. Ezek közé tartoznak a gyulladásos reakciók, az allergiás reakciók, a paraziták jelenlétére adott válaszok, sőt az elhalt szövetek lebontása is.

Sajnos néha a dolgok rosszul sülnek el. Az állatorvos-tudósok egyelőre nem értik miért, de a hízósejtek néha mutálódnak és tömegesen szaporodni kezdenek, ami ellentétes a sejtek normális életciklusával, amely kordában tartja a számukat. Ez a szabályozatlan növekedés hízósejtes daganatot eredményez. Ezek a daganatok minden fajtájú és korú kutyánál előfordulhatnak, bár a PDSA megjegyzi, hogy gyakrabban fordulnak elő középkorú kutyáknál és bizonyos fajtáknál, úgy mint boxerek vagy beagle-ök esetében.

A hízósejtes daganatok klinikai tünetei kutyáknál

Az Animal Trust azt javasolja, hogy figyelje a hízósejtes daganatokra utaló alábbi tüneteket:

  • Keressen egy vagy több csomót bárhol a kutya testén. Láthatóak lehetnek a bőrön (vagy közvetlenül alatta), a pofán, a szájban vagy a nemi szerveken.

  • A kutyák hízósejtes daganatai általában csomó formájában jelennek meg, de úgy néznek ki, mint a göbök, foltok, duzzanatok vagy fekélyek. Általában 2-3 cm átmérőjűek. 

  • A csomó nedvedző lehet vagy vérezhet, és az érintett terület körül bőrpír, gyulladás, duzzanat, csomócskák vagy csalánkiütés jelentkezhet. 

  • Kutyájánál étvágytalanságot, fogyást, gyomor-bélrendszeri tüneteket (pl. hányás, hasmenés) vagy fekete/véres székletet tapasztalhat. 

Amikor simogatja vagy vizsgálja a kutyáját, figyelje meg, hogy a bőr bármely területe nem néz-e ki másképp vagy nem kelt-e más érzetet. Ne feledje, hogy a daganatos csomó tömörnek érződik és szorosan tapadhat a kutya testéhez, de az is lehet, hogy puha és mozgatható a bőr alatt. Gyorsan nőhet a mérete, vagy ugyanolyan méretű maradhat, de úgy is tűnhet, hogy visszahúzódik; ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem veszélyes, ezért fontos, hogy a biztonság kedvéért keresse fel állatorvosát.

A hízósejtes daganatok diagnosztizálása kutyáknál

Csomós, dudorzatos, kiemelkedő, lapos, puha, tömör, nagy vagy kicsi - kutyája minden egyes csomóját állatorvosnak kell értékelnie.

Előfordulhat, hogy állatorvosának egy finom tűvel végzett aspirációnak nevezett diagnosztikai vizsgálatot kell elvégeznie, hogy egy kis sejtmintát gyűjthessen a csomóból. Szerencsére ez a vizsgálat gyors és minimálisan invazív, és általában a kezdeti vizsgálatot követően elvégezhető. Előfordulhat azonban, hogy a tumor kevés sejtet ad a vizsgálat során, vagy a minta nem reprezentálja az egész elváltozást. Bár ez a vizsgálat remek kiindulópont, állatorvosa javasolhatja a biopszia elvégzését is, mivel ez lehetővé teszi a csomó felépítésének átfogóbb vizsgálatát. Biopszia esetén a szövetminta mikroszkópos vizsgálatát egy speciális szövettani laboratóriumban végzik, ahol egy állatorvos-patológus értékeli a szövetet.

A hízósejtes daganat diagnózisát követően állatorvosa további diagnosztikai vizsgálatokat, például vérvizsgálatot, röntgent, CT-vizsgálatot és ultrahangot javasolhat annak megállapítására, hogy a daganat átterjedt-e más helyekre (úgynevezett metasztázis). A daganathoz közeli nyirokcsomóból végzett aspirációs mintavétel is javasolt lehet.

Labrador retriever az otthonának padlóján fekszik.

A hízósejtes daganat kezelése

A rák kezelésének módját az onkológus állatorvos határozza meg, az állatorvos-patológus közreműködésével, aki felülvizsgálja a diagnosztikai vizsgálatok eredményeit, és értékeli a rák fokozatát vagy kiterjedését. A hízósejtes daganatokat „low-garde” vagy „high-grade” daganatoknak nevezik, attól függően, hogy mennyire előrehaladottak, és hogy milyen az áttétképződésre való hajlamuk. A patológus a megállapításaitól függően képes lesz a megfelelő kezelési terv kidolgozására.

A patológus műtétet javasolhat a daganatos csomó eltávolítására. A cél az, hogy az összes rákos szövetet eltávolítsuk, a széleken lévő egészséges szövetek határával együtt, hogy biztosak legyünk abban, hogy nem maradnak hátra rákos sejtek. Ezt a „tiszta szélek” elérésének nevezik. A patológus utólag megvizsgálja a műtéti úton eltávolított szövetet, hogy megbizonyosodjon arról, hogy ez megtörtént, bár ez nem mindig lehetséges.

A hízósejtes daganat kezeléséhez elegendő lehet önmagában a műtét, de bizonyos esetekben kemoterápiával vagy sugárterápiával kombinálják. Az Animal Trust szerint sikertelen vagy előrehaladott esetekben szájon át szedhető gyógyszerek ajánlhatók a daganat méretének csökkentésére vagy növekedésének lassítására. Szteroidok is adhatók a daganat által okozott gyulladásos hatások csökkentésére.

Bár ezek a kezelési módok erősen javasoltak, különösen az előrehaladottabb stádiumokban, ne feledje, hogy akármelyik stádiumban legyen is kutyája, dönthet úgy is, hogy kíméletesebb kezelési módot szeretne vagy az életminőségre összpontosít inkább. Állatorvosa és/vagy onkológus állatorvosa szívesen megbeszéli Önnel ezeket a lehetőségeket.

A hízósejtes daganatokban szenvedő kutyák várható élettartama

Nehéz megjósolni a hízósejtes daganatokban szenvedő kutyák várható élettartamát, mivel az számos tényezőtől függően változik. Ha a daganat a bőrre korlátozódik, nincs nyoma áttétképződésnek, és tiszta szélekkel távolítják azt el, a prognózis igen kedvező lehet. Az agresszívabb high-grade daganatok, illetve az olyan helyeken lévők esetében, mint a száj vagy a nemi szervek, a prognózis nem biztos, hogy kedvező lesz. 

A jó hír az, hogy a korai diagnózis és kezelés javítja a hízósejtes daganatok prognózisát, ezért fontos, hogy rendszeresen vizsgálja meg kutyáját otthon. Ezt egyszerűen megfigyelő simogatással és rendszeres otthoni vizsgálatokkal lehet elérni. Ne felejtsen el beütemezni egy állatorvosi vizsgálatot, ha bármilyen új csomót fedez fel kutyáján.

A szerző önéletrajza

Dr. Laci Schaible

Dr. Laci Schaible

Dr. Laci Schaible kisállatok ellátásával foglalkozó állatorvos, vállalkozó, szerző és előadó. Dr. Schaible, aki a Texas A&M University College of Veterinary Medicine állatorvosi és a Wake Forest University School of Law jogi karán végzett, szenvedélyesen támogatja az állatorvosi ágazatban végbemenő progresszív változásokat, és számos testületben tanácsadóként tevékenykedik a területen.