Limfóma macskákban: Amit tudni kell róla

SZERZŐ:
perces olvasás

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Találja meg a megfelelő eledelt kedvence számára

Macskája egészségéről és jóllétéről úgy gondoskodhat a legjobban, ha megérti, hogyan működik a teste, és mire kell figyelnie, ha beteg. Íme, amit a macskák limfómájáról tudnia kell, hogy a lehető leginformáltabb gazdi lehessen.

Limfóma macskákban

A macskák limfómája a nyirokrendszer rákos betegsége. A nyirokrendszer a limfociták (vérsejtek) és nyirokszervek (nyirokcsomók, stb.) összessége. A macskák testének számos szervrendszerét érintheti, és ez a gerincvelő-daganatok leggyakoribb oka.

A Royal Veterinary College szerint a macskák limfómája a macskák leggyakrabban diagnosztizált rákos megbetegedése. A macskák limfómájának számos típusa létezik, de a leggyakoribb a bélrendszeri limfóma, más néven gasztrointesztinális (GI) vagy alimentáris limfóma. Számos tényező határozza meg, hogy ez a rák milyen hatással lehet a macskájára.

Közeli kép egy vidám, fiatal indiai házaspárról, feleség és férj az otthonuk szobájában állva kezükben tartva aranyos macskájukat.

Okok

A macskák limfómájának kialakulását a macska leukózis vírussal (FeLV), és kisebb mértékben a macska immunhiányt okozó vírussal (FIV) hozták összefüggésbe. A macskaleukózisra pozitív macskáknál általában fiatalabb korban alakul ki a rákos elváltozás. Manapság, mivel sok macskát lakásban tartanak, és széles körben elterjedt a FeLV fertőzöttség vizsgálata és a vakcinázás, a limfóma kevésbé gyakori a fiatalabb korosztálynál. A vírusra negatív macskáknál általában idősebb korban alakul ki a limfóma. 

A Blue Cross szerint a dohányfüstnek való kitettség növelheti a macskáknál a limfóma kialakulásának kockázatát. Azt modják, hogy bár a passzív dohányzás minden háziállatra káros lehet, a macskák különösen érzékenyek rá. Nemcsak a levegőből lélegzik be a füstöt, hanem mosakodáskor a bundájukon megtapadó füstből származó mérgező részecskéket is lenyelhetik.

A limfóma típusai macskákban

Mivel a nyirokrendszer a test minden szervrendszerével kölcsönhatásban van, a limfóma bármelyik szervet érintheti. A limfóma főbb típusai a következők:

 • Alimentáris (emésztőrendszer)
 • Mediasztinális (mellkas)
 • Renális (vesék)
 • Nazális (orr)
 • Spinális (gerinc)
 • Kután (bőr)
 • Multicentrikus (azaz több szervet érint, leggyakrabban a lépet és a májat)

A limfóma tünetei macskákban

A macskák limfómájának jelei attól függnek, hogy mely szervek érintettek. Íme néhány olyan tünet, amelyre a limfóma elhelyezkedése szerint érdemes odafigyelni:

 • Emésztőrendszer: Hányás, hasmenés, bélsárrekedés, étvágytalanság, fogyás, letargia és véres ürülék.
 • Mellkas: Nyitott szájjal történő légzés, köhögés, étvágytalanság, fogyás és regurgitáció.
 • Vesék: Fokozott ivás és vizelés, fogyás és étvágytalanság.
 • Orr: Krónikus orrfolyás, véres orr, duzzadt orr, tüsszögés, étvágytalanság, szemfolyás és zajos légzés.
 • Gerinc: A hátsó lábak gyengesége vagy bénulása.
 • Bőr: Viszketés, szőrhullás és vérző bőrdaganatok.

Ha a fenti tünetek bármelyikét észleli macskáján, azonnal forduljon állatorvosához. Ők tudják diagnosztizálni macskája betegségét és meghatározni a legjobb kezelési módot.

Diagnosztizálás

A limfómát több információ kombinációjának felhasználásával diagnosztizálják. Ha az állatorvos azt gyanítja, hogy macskájának limfómája van, meg fogja kérdezni Önt macskája előéletéről és életmódjáról. A vizsgálatot valószínűleg a macska fizikális vizsgálatával kezdik, amit laboratóriumi vizsgálatok (beleértve a vérvizsgálatot, vizeletvizsgálatot, valamint a FeLV-re és FIV-re való tesztelés) és képalkotó vizsgálatok, például röntgenfelvételek és ultrahang vizsgálatok követik majd.

Az állatorvos által javasolt vizsgálat attól függően változik, hogy milyen típusú limfómára gyanakszik. Ha például egy csomót vagy duzzadt nyirokcsomót talál, akkor abból akár biopszia is vehető. Ennek során kis mintát vesznek az érintett szövetből, és megvizsgálják, hogy van-e benne rákos sejt.

Vörös cirmos macska az állatorvosi rendelőben

Kezelés

A macska limfóma kezelésének célja, hogy a daganat remisszióba kerüljön (minden jel és tünet megszűnjön), és macskája életminősége a lehető legtovább, a lehető legjobb legyen. Mivel a limfóma rendszerint szétterjed a szervezetben, magyarázza a Blue Cross, a kemoterápia általában az előnyösebb megoldás a műtét helyett. A macskák általában jól reagálnak erre a kezelésre, és nem tapasztalják az embereknél megjelenő kellemetlen mellékhatásokat, úgy mint szőrhullást vagy hányingert. 

Ha a kemoterápia nem jöhet szóba, állatorvosa javasolhat sugárkezelést, és ritka esetekben műtétet is. A macskák olyan kezeléseket is kaphatnak, mint a prednizonterápia (szteroid) a rák tüneteinek enyhítésére.

Prognózis

A kemoterápiával sok macska elérheti a klinikai tünetek átmeneti enyhülését és a jó életminőség fenntartását. Egyes macskáknál egyedileg változó módon a rák több évig is remisszióban maradhat. A prognózis azonban változhat a limfóma típusától függően, attól, hogy macskája FeLV- és/vagy FIV-pozitív, és attól, hogy hol található a rák. A FeLV- vagy FIV-pozitív macskák prognózisa gyakran rosszabb. 

Fontos lenne, hogy a gazdik konzultáljanak állatorvosukkal a limfómás macskák táplálkozási igényeiről is.

Megelőzés

Bár a limfóma kialakulását nem lehet megelőzni, de hozzájárulhat, hogy csökkenjen macskája esélye a betegség kialakulására.

Tartsa macskáját lakásban

Ez megakadályozza, hogy kedvence FeLV- vagy FIV-pozitív macskákkal érintkezzen.

FIV/FeLV teszt

Ha lehetséges, már kölyökkorban teszteltesse macskáját. Ha új macskát visz haza, vizsgáltassa meg, mielőtt kedvence érintkezne az új jövevénnyel.

Vakcinázás FeLV ellen

Jelenleg nincs FIV elleni vakcina, de a macskát be lehet oltani FeLV ellen. Ha macskája kijárós, ügyeljen arra, hogy mindig legyen érvényes FeLV elleni védőoltása.

Tartsa macskáját füstmentes helyen

A passzív dohányzás senkinek sem tesz jót, és a Blue Cross szerint ez a macskákra is vonatkozik.

Rendszeresen keresse fel állatorvosát

A korai felismerés kulcsfontosságú. Évente kétszer vizsgáltassa meg macskáját, és 7 éves kor felett évente kérjen vérvizsgálatot..

Az orvostudomány fejlődése és a gazdik jobb informáltsága folyamatosan javítja a rákos macskák esélyeit. A korai felismeréstől kezdve a kockázati tényezők csökkentéséig, Ön is tehet lépéseket annak érdekében, hogy macskája a lehető legjobb életet élhesse.

A szerző önéletrajza

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten 2002-ben végzett a UC Davis School of Veterinary Medicine állatorvosi iskolában és okleveles állatorvos-újságíró.16 éves tapasztalattal rendelkezik a kisállatok gyógyítása terén, ismert nemzetközi előadó és író és szenvedélyesen segíti a gazdikat abban, hogy jobban tudjanak gondoskodni szőrös barátaikról.